MARTFŰ

2017.10.27. 20:00

Megvennék a martfűi sörgyárat a Heinekentől – helyben folytatódhatna a sörgyártás

Megvásárolná a Martfűi Sörgyárat az Igazi Csíki Sör gyártója, a Heineken azonban cáfolja az adásvételi szándékot.

A Heineken-gyár meghatározó szereplője volt Martfű gazdasági életének, de ennek a folyamatnak vége szakadt

Fotó: Mészáros János

Megvásárolná a martfűi sörgyárat az Igazi Csíki Sör gyártója, a Lixid Project Kft. A kisüzemi söreiről ismert csíkszentsimoni cég a Heineken romániai és magyarországi gyártóegységeit, valamint a Hargita sörmárkát is megvenné.

Ezt Lénárd András, a vállalat tulajdonos-­cégvezetője nyilatkozta a Világgazdaságnak.

Honlapunkon már korábban beszámoltunk arról, hogy a Heineken Magyarország Zrt. a martfűi gyárban az idén kifuttatja, 2018 januárjától pedig teljesen megszünteti a sörgyártást. A döntés hátterében az áll, hogy a jövedékiadó-törvény 2017. július elsején érvénybe lépett változása kedvezőtlen a cég számára.

A cég képviselői úgy nyilatkoztak, hogy egy húsztagú állományt foglalkoztató logisztikai központot hoznak létre az egységben, nagymértékben csökkentve az alkalmazotti létszámot. Kérdés, hogy tényleg így tesznek-e, vagy elfogadják Lénárdék ajánlatát.Dr. Papp Antal, Martfű polgármestere lapunktól értesült a megvásárlási szándékról.

A településvezető szerint remek lenne, ha az adásvétel megtörténne, hiszen így a sörgyártás helyben folytatódna, csaknem száz család megélhetése és a város jövője is biztonságban maradna.

– Ne feledjük azonban, hogy a Heineken így piacot és területet veszítene, nem biztos, hogy ez a holland cég érdekeit szolgálná – figyelmeztetett dr. Papp Antal.

Az Új Néplap megkereste a Heinekent a vásárlási szándék valóságáról és arról, el­adná-e martfűi egységét a csíkszentsimoni cégnek. A Heineken Hungária arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem folytattak tárgyalásokat a Lixid Projekt Kft.-vel a martfűi üzemmel kapcsolatban.

Hangsúlyozták: ahogy a vállalat korábban bejelentette, martfűi telephelyét továbbra is disztribúciós és logisztikai bázisként kívánja használni a jövő évtől. Boldog István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a Csíki Sörgyár felléphet bármilyen szándékkal, de közel sem biztos, hogy a Heineken a saját vetélytársának eladná az általa bezárt sörgyárat.

A Heineken-gyár meghatározó szereplője volt Martfű gazdasági életének, de ennek a folyamatnak vége szakadt
Fotós: Mészáros János

 

Dr. Papp Antal szerint pedig eljött a kormány ideje: érdekérvényesítő képességét most kell latba vetnie.

Találkozót kért

– Nemrégen beszéltem Lénárd Andrással, akitől hétfőre-­keddre személyes találkozót is kértem – közölte Boldog István.

– Bizakodom, hogy valamilyen úton-módon el tudjuk érni, hogy legyen a térségben egy sörgyár, még ha nem is Martfűn. A holland multicéget természetesen nem tudjuk rákényszeríteni az eladásra, de láttunk már arra példát, hogy a tulajdonos bizonyos kérdésekben meghátrált.

– Remélem tehát, hogy ez ügyben is tárgyalóasztalhoz tudunk ülni a holland tulajdonossal és nem zárkózik el mereven kérésünktől, még ha most azt is teszi.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!