Szolnok

2017.10.02. 20:00

Mindennek van hátránya, még a drónoknak is – egy igazi szakértő mesélt nekünk

Szeptember 29.-én tartották a Kutatók Éjszakáját, ahol a drónokról is volt egy előadás. Ennek alkalmából honlapunk felkereste Horváth Dávidot, aki drónokkal is dolgozik, hogy meséljen egy kicsit róla.

Csapat munka

Fotó: Horváth Dávid és a drónja

– Hogyan kezdődött a drónok iránti érdeklődésed?

– A drónozás a szakdolgozatommal indult. Témát kutattam és találtam egy tanszéki témát, ami „3D modellezés a földrajzban” névvel futott. Ennek az egyik módja a fotogrammetria, azaz a repülőgép felvételekből összeállított állományok (ortofotók). Ezekből ki lehet alakítani 3D-s földfelszíni modellt, lásd Google Maps 3D-s városképei. Ebből az irányból indultam és így találtam a drónokra.

– A drónok segítségével különböző perspektívából készített képek összeilleszthetők több fajta programmal olyanná, hogy 3D-s testképpé képezzék a felszínt. A programok geometriát számolnak rá, majd ráhúznak egy térhálót, a képeket pedig ráfeszítik erre a hálóra, így a színeket is megkapjuk.

– Hogyan kezdted el a gyakorlatban?

– Első lépés: jó sok szakirodalom, majd egy neked tetsző módszer kiválasztása. Én egy sima sakktábla-szerű berepülést választottam. Ez lényegében annyi, hogy egy internetes felületen egy programmal elkészítenek egy repülési tervet. Ez a folyamat egy Google maps-hez hasonló UTM koordinátarendszerű térképen történik.

– A menete a következő: bejelölöm az útvonalakat, a fordulásokat, illetve az akciókat. Ezalatt értsd: megáll, fényképez, továbbmegy. Körülbelül egy 50 hektáros területet sikerült felmérni 25 perc alatt, ami gyalog több óra lett volna. Tehát felszíni térkép elkészítésére ez egy igencsak gyors módszer.

Csapat munka
Fotós: Horváth Dávid és a drónja

– Mi a helyzet a domborulatokkal? Hogy történik a feltérképezés?

– Egy nagy pontosságú RTK (Real Time Kinematic) GPS-szel illesztő pontok lettek felmérve. Ennek az a lényege, hogy amikor összepakolom a klipeket, adhatok nekik illesztőpontokat. Például az RTK 2cm-es pontossággal megadja, hogy mennyi a magasság, illetve az „x” és az „y” koordinátája egy adott vetületi rendszerben.

– Ebbe lényegében geodéziailag pontos pontokhoz igazítja a teljes állományt, majd erre történik a képek felfeszítése. Ezáltal kirajzol egy domborulatot, maximum fél méter felszíni hibával. Jelenleg a növényzet és a vízfelület még problémás, de léteznek rá megoldások.

Egy kép a magasból:

Fotós: Horváth Dávid

A hozzá készült 3D-s modell:

[embed]https://skfb.ly/6oKUo[/embed]

– Mi fontos egy ilyen munkához való drónban? Milyen tulajdonságokra kell figyelni?

– Fontos a kamera megapixele, illetve hogy a kamera vezérlése milyen gyorsan dolgozza fel a képeket, hiszen minél több képet sikerül készíteni egy adott területről, annál részletesebb modellt kapunk.

– Utasszállító-repülőkre veszélyes lehet a drón reptetés?

– Egy speciális drónnál lehetséges a veszély, de egyrészt a repülési idő erősen korlátozott, másrészt ilyen magassághoz speciális motorra van szükség. Csak le és felszálló gépekre jelenthet veszélyt! Nem tudja elérni azt a magasságot, ami az utazó magasságuk.

– Azonban egy tapasztalt pilótának tudnia kell, hogy hogyan és milyen magasságban repülhet vele. Mindemellett vannak kijelölt tiltott légterek, pl. Szolnokon a Helikopter Bázis és a Sportreptér. Ezeken a területeken csak külön engedéllyel lehet drónt reptetni.

– Manapság az internetről már bárki rendelhet magának drónt. Mi a véleményed erről?

– 10-20 ezer forintból könnyedén lehet rendelni már elég nagy hatótávra képes drónokat. Ezeknek a fő veszélye, hogy képzetlen ember kezében könnyen balesethez vezethet. Mindenképp azt ajánlanám az újdonsült drón tulajdonosnak, hogy legyen az akár több százezer forintos gép, vagy 10 ezer, hogy nyílt, lakatlan területen tegye meg az első repülő óráit. Tapasztalja ki a gépe és saját maga határait, ahol nem okozhat kárt vagy balesetet!

– Milyen előnyei és hátrányai vannak a drónnak?

Előny: Rengeteg mindenre felhasználható. Én ugye csak egy példáról beszéltem, de művészeti szempontból is jó lehet. Vannak már drón fotóversenyek, ahol olyan élményt és látványvilágot tapasztalhatunk meg, ami nem mindennapos.

Hátrány: Bárki megveheti. De igazából ez csak akkor hátrány, ha felelőtlenül használjuk. Odafigyeléssel, kitartó vezetési gyakorlással fantasztikus dolgokat érthet el bárki a drónokkal. Bátorítok mindenkit akinek van szabadideje, hogy próbálja ki de csakis akkor, ha betartja az írott és íratlan szabályokat.

Bíró Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!