JÁSZBERÉNY

2017.10.24. 17:18

Nem tudni, mennyi emléket rejthettek még az elpusztult sírok

Egy különleges, honfoglalás kori lelettel gyarapodott a Jász Múzeum régészeti gyűjteménye.

Régész és történész körökben egyaránt igazi szenzációként fogadták, amely nagy lépésnek számít a korszak megismerésében.

A napokban adtunk hírt arról, hogy egy különleges, honfoglalás kori lelettel gyarapodott a Jász Múzeum régészeti gyűjteménye. Régész és történész körökben egyaránt igazi szenzációként fogadták, hogy egy vélhetően több mint ezer esztendős, a jászberényi határban előkerült aranyozott ezüst süvegcsúcsot mutathatnak be a múzeum állandó kiállításának részeként.

A pusztamonostori gyűjtőtől, Hajzer Kálmántól ajándékba kapott, a honfoglalás kori viselet részét alkotó tárgy, illetve a vele együtt bemutatott többi lelet – kengyel, tűzcsiholó, nyílcsúcsok, gyöngyök – négy sírból kerültek elő, amelyek azóta már megsemmisültek.

A bemutató ünnepi rendezvényén jelen lévő dr. Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója szomorú és egyben örömteli eseményként jellemezte a leletek múzeumba kerülésének történetét. Szomorú, hisz a homokbányában – ahol a sírokat megtalálták – zajló kitermelés miatt nem tudhatjuk, hogy milyen ezredéves emlékeket őrizhettek a sírok.

Örömteli viszont azért, mert voltak olyan, a történelmi emlékeket megőrizni akaró emberek, akik tettek a leletek megmentése érdekében.

– Mintha egy másik, elefántcsontkürtöt találnánk a Jászságban – mondta Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum vezető régésze, amikor a süvegcsúcs lelet jelentőségéről kérdeztük.

Nem véletlen, hogy nagyon sokan gratuláltak az intézménynek azt követően, hogy előkerült ez a különleges érték, egy honfoglalás kori tárgy.

Annak értékét egyébként az is jelentősen növeli, hogy az egész világon nincs belőle máshol. Ugyanakkor a Kárpát-medencében ez a mostani immáron a második.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!