TISZADERZS

2017.10.24. 11:25

Országos elismerést kapott a tiszaderzsi mezőgazdász

Nagyon fiatalon kezdte, nehezen indult. Megfizette a tanulópénzt, de nem gondolta volna, hogy eljut idáig.

Urbán Zsombor szerint a folyamatos megújulás nélkülözhetetlen a munkája során

Fotó: Ujvári László

Ma már tőle kérnek tanácsot, pedig alig múlt el negyvenéves. Sikerének titka a nyitottság és a folyamatos megújulás.

Idén már ötödik alkalommal adták át a Bokodi Sándor-díjakat, minden évben egy fiatal és egy idős gazda munkáját, szakértelmét ismerik el. A közelmúltban Alcsútdobozon tartott ünnepségen kapott elismerést a tiszaderzsi Urbán Zsombor.

A fővárosból, értelmiségi családból került a Tisza mellé, gyorsan megszerette ezt a vidéket. Agrárszakemberként gazdálkodik a Tisza-tó régióban. Az elismerés meglepetésként érte, telefonon értesítették.

– Egyből feltettem magamnak a kérdést, hogy miért én? Megfogalmazódott már bennem korábban, hogy jó úton haladok, de most döbbentem rá, hogy ezt más is tudja – mondta nevetve a díjazott.

– A meggyőző új dolgokat előszeretettel próbálom ki. Sokszor a legegyszerűbb újítások jelentik a megoldást, érdemes figyelni és nyitottan fogadni az újdonságokat – magyarázta.

A huszonnegyedik órában kapta meg a fiatal szakembereknek járó elismerést, hiszen az negyvenegy éves korig adható, Zsombor pedig a közeljövőben tölti majd a negyvenkettőt. Van még hova fejlődnie, ezt ő is tudja, de ha visszanéz, elégedettség tölti el, hiszen a nulláról indult tizenöt évvel ezelőtt.

– Úgy kezdtem el, hogy nem tudtam mi az a tárcsa, vagy gyűrűs henger. Kétezer-kettő óta sok mindenen mentem keresztül, megfizettem a tanulópénzt, ma már ott tartok, hogy sokan kérnek tanácsokat, de még így is minden évben tanulok valami újat – árulta el.

Szívesen segít másoknak, legyen az kezdő vagy haladó, azt is elfogadja, ha tőle tapasztaltabbak segítenek neki, azzal, hogy tanácsot adnak. Sikerének titka a nyitottság, a tanulni hajlandóság.

– Előfordul, hogy olyan újítást próbálok ki, ami miatt mások kinevetnek. Olyankor kétszer akkora lendülettel csinálom, mert ez további kitartásra sarkall, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek többnyire bejönnek, főleg az utóbbi években – idézte fel Urbán Zsombor.

Hozzátette, a kétezres évek elején sokat tanult a saját hibáiból, nehezen indult a vállalkozása, de azok a tapasztalatok segítették hozzá a mai eredményekhez. Az indulás alapján nem gondolta volna, hogy el fog jutni idáig. Ráfizetéses volt, nehezen tudott kikeveredni a korábbi hibákból. Bár látta a kiutat, nehezen jutott el odáig.

– A mai gazdálkodás erőteljesen a támogatási rendszerre épül. Mi is a támogatás kiegészítésével tudunk nyereségesen gazdálkodni. Bár a környéken nem a legjobb a termőtalaj, az a célom, hogy pár éven belül kialakítsak egy olyan technológiát, hogy ha megszűnne a támogatás, akkor is tudjam folytatni – vázolta terveit.

Urbán Zsombor szerint a folyamatos megújulás nélkülözhetetlen a munkája során
Fotós: Ujvári László

A fejlődés és megújulás folytatódik, most is több pályázatának az elbírálását várja a derzsi szakember. Két kertészeti pályázat tervei várnak támogatásra.

Érdekességként megtudtuk, hogy amikor elkezdte, megfogadta, szőlővel nem foglalkozik. Egyik barátja, a néhai tiszaszőlősi Varga Sándor többször próbálta rávenni arra, hogy kezdjenek bele, csak nagy nehezen adta be a derekát. Bár korábban lemondott borászati terveiről, a szőlő a kikapcsolódást jelenti számára.

Díjakat vettek át

Urbán Zsombor nyerte el a fiatal, a szárligeti Szűcs Mihály pedig az idős gazda elismerését a Bokodi-emléknapon. Minden évben a mányi Bokodi Sándorra és az általa képviselt értékekre emlékezik a Magyar Piac Szövetkezet (MPSZ), amikor egy idős és egy fiatal gazdának nyújtja át a Bokodi Sándor-díjat.

Bokodi Sándor alapító tagja volt 2010-ben az MPSZ-nek, és korai haláláig tevékenyen részt vett a munkájában. 2012-ben hunyt el, az emlékére alapított díjat most Gulyás Andrea minisztériumi államtitkár adta át a két először elismert gazdának.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!