JÁSZKUNSÁG

2017.10.31. 11:24

Hatalmas szélvihar tombolt a megyében: egy ember megsérült, több település maradt áram nélkül

Közel száz helyre riasztották a tűzoltókat vasárnap megyénk különböző területeire, hétfő délutánig pedig újabb 32 bejelentés érkezett a megyei műveletirányításra.

Antalné Csikós Erzsébet abban a martfűi buszmegállóban, amelyet az erős szél borított fel

Fotó: Illusztráció/Fodor Orsolya

Az erős széllel érkező vihar több településen is áramkimaradásokat okozott és volt, ahol még hétfő délutánra sem állt helyre a szolgáltatás.

– A legtöbb esetben, hatvanegy alkalommal kizárólag kidőlt fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak, öt épületkár keletkezett, egy ember pedig, még a tűzoltók kiérkezése előtt, megsérült Kunhegyesen, amikor melléképületének tetejét próbálta rögzíteni. Jászberényben, a Kossuth úton egy buszmegállót rongált meg egy kidőlt fa – tudtuk meg S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

– Rákóczifalván kidőlt egy villanyoszlop és több trafóállomás is megrongálódott, emiatt mintegy másfél órára kimaradt az áramszolgáltatás ezer fogyasztási helyen – sorolta S. Tóth Anikó.

– A megye teljes területét érintette a viharos szél, főképp Rákóczifalva, Tiszabura, Jászladány, Jászárokszállás, Jászberény, Kenderes, Szolnok és Kunszentmárton egyes területein kellett beavatkozniuk, ugyanis közutat zártak el a leszakadó gallyak, vagy vezetékre zuhantak ágak.

– Hétfőn délutánig újabb 32 bejelentés érkezett a megyei műveletirányításra a szélkárokkal összefüggően. A 4-es főúton, Törökszentmiklós és Surjány között egy pótkocsis teherautó borult fel a szélben. A jármű félig az úton, félig az árokban helyezkedett el, egy forgalmi sávot elfoglalva.

– A balesetben senki nem sérült meg. A riasztások többsége fakidőlésekről szólt. Útról, kerítésekről távolították el a tűzoltók a szélben megtépázott, kidőlt fákat – tette hozzá a szóvivő.

Tiszajenőn a viharos szél egy jókora fenyőfát is kidöntött, mely egy polgárvédelmi objektumra zuhant. Mint ­Puskás Béla­ Csaba polgármestertől megtudtuk, a termetes fa a tetőzetet elég nagy területen összetörte. Hétfő délelőtt a Tiszakécske Önkormányzati Tűzoltóság javában dolgozott a fa eltávolításán, melybe helyi közmunkások is besegítettek.

Az erős széllel érkező vihar­ nem csak Rákóczifalván okozott áramkimaradást.

Az Országos­ Rendőr-főkapitányság hétfő hajnalban kiadott közleménye szerint a leszakadt felsővezetékek miatt több település is áram nélkül maradt, ahol folyamatos rendőri jelenlétet biztosítottak egészen az áramszolgáltatás visszaállításáig, hogy fenntartsák a közrendet és a közbiztonságot, valamint hogy megelőzzék a bűncselekményeket.

Megyénkben Mezőhéken és Mesterszálláson nem volt áram. Tiszakürtön, Öcsödön, Tiszafüreden, Tiszaszőlősön, Tiszaszentimrén, Tiszaörsön, Karcagon, Kunhegyesen, Kenderesen, Tiszajenőn, Kőtelken, Besenyszögön, Mezőtúron, Túrkevén, valamint a Jászságban, a Jászberényhez tartozó húsz településen részleges áramkimaradások voltak.

Mesterszálláson kisebb károkat okozott a vihar. A nagyobb problémát az jelentette, hogy a település egy részén megszűnt az áramszolgáltatás, néhány utcában még hétfő délután sem működött a hálózat.

Antalné Csikós Erzsébet abban a martfűi buszmegállóban, amelyet az erős szél borított fel
Fotós: Fodor Orsolya

– A legnagyobb gondot az okozza, hogy a vízmű környékén sincs áram – tudtuk meg Kiss Gábor polgármestertől.

– Ezért aztán vizünk sincs. Szerencsére reggel még tudtunk annyit venni, ami a konyha működéséhez szükséges, azóta viszont aggregátorokkal próbáljuk áthidalni azt az időszakot, amíg az áramszolgáltató kijavítja a hibát.

Hétfőn korán reggel egy levél érkezett szerkesztőségünkbe egyik tószegi olvasónktól, aki arra panaszkodott, hogy a falu egy részén már tizennegyedik órája nincs áram. Nincs fűtés, meleg víz, a hűtők leolvadnak és világítás sincs. Csak többszöri próbálkozás után sikerült elérniük az áramszolgáltatót és azt a választ kapták, hogy dolgoznak a hiba elhárításán.

Végül a déli órákra állt helyre a szolgáltatás.

Hétfőn délelőtt még folyamatosan dolgoztak a vihar utáni helyreállításon az áramszolgáltatók.

– A vasárnapi orkán erejű széllel átvonuló hidegfront az E.ON ellátási területén több településen okozott áramkimaradást, több ezer ügyfelünk áramellátásában okozva fennakadást, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Rákóczifalva, Tiszaigar, Tiszaszőlős és Tiszafüred volt kiemelten érintett – mondta el honlapunk érdeklődésére Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

– A középfeszültségű hálózaton keletkezett hibákat kollégáink vasárnap kijavították, tömeges ügyfélkört érintő meghibásodás tehát hétfőn már nem volt.

– Hétfőn még több helyen zajlottak kisfeszültségű, jellemzően egy vagy néhány ügyfelünket érintő hibajavítások, Kunszentmárton és a Jászság területe voltak kiemelten érintettek, de Tószeg térségében, valamint Abonyban és Jászkarajenőn is akadtak még problémák – fejtette ki a szóvivő.

Megtudtuk még, hogy az elektromos vezetékek javítási munkái során előbb a nagy- és középfeszültségű hibákat javítják, mert azzal egyszerre több fogyasztó ellátását tudjuk helyreállítani, ezt követően fognak a kevesebb számú fogyasztót érintő hibák javításához.

A polgárőrök is segítettek

A vasárnapi vihar Jászladányban sem múlt el nyom nélkül. Voltak fakidőlések, koccanásos baleset, illetve a ­település egy részén áramkimaradás is. Bertalan László, a helyi polgárőrség parancsnoka ­elmondta, hogy közös szolgálatot teljesítettek polgárőreik a településen dolgozó rendőrökkel.

Jelentették azt is, hogy két polgárőr folyamatosan szolgálatban volt, sőt, szükség esetén további két-három fő mozgósítását is meg tudták volna oldani, erre azonban nem volt szükség. A rendelkezésre álló állománnyal sikerült megoldani az adódó feladatokat – tudhattuk meg Bertalan Lászlótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!