SZOLNOK

2017.10.03. 11:27

Vadonatúj tűzoltóautó érkezett Szolnokra

Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén. Közülük az egyik Szolnokra került, ­kulcsait Matuska­ Zoltán ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató vette át és az új jármű még aznap be is gördült a szolnoki laktanyába.

A huszonöt vadonatúj, hazai gyártású tűzoltóautó egyike Szolnokra került

Fotó: Mészáros János

A HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendő egy olyan tűzoltóautó, amely már a hazai gyártású, BM HEROS felépítményen és ­tűzoltástechnikai rendszeren túl már hazai, RÁBA alvázon, Renault motorral és fülkével gurult ki a BM HEROS Zrt. gyártócsarnokából.

A RÁBA futóművel rendelkező jármű négyezer liter vizet tud szállítani és jó terepjáró képességű, így jobban elboldogul a nehezen megközelíthető területeken is.

Az új gépjárműfecskendő két és fél méter széles, több mint hét és fél méter hosszú és majdnem három és fél méter magas. A megengedett össztömege pedig tizenhat tonna.

A huszonöt vadonatúj, hazai gyártású tűzoltóautó egyike Szolnokra került
Fotós: Mészáros János

A magyar járművek rendszerbe állításával a katasztrófavédelem gépjárműfecskendőinek átlagéletkora 15 évről 12,4 évre csökkent.

Megyénkbe az elmúlt egy évben három ilyen típusú jármű is érkezett. Ebből kettő Szolnokon, egy pedig Karcagon teljesít szolgálatot – közölte S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!