ÍTÉLET

2017.11.25. 14:30

Elrendelték a gondozójára támadó, miklósi pszichiátrián kezelt beteg kényszergyógykezelését

A Szolnoki Törvényszék november 17-én helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben a bíróság büntethetőséget kizáró okból felmentette az ellene közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vád alól.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Egyben kényszergyógykezelését rendelte el annak a pszichiátriai gyógykezelt betegnek, aki a törökszentmiklósi Angolkert Idősek Otthona, Pszichiátriai Intézményben előbb szidalmazta és megöléssel fenyegette az intézet egyik hölgy dolgozóját.

Majd ezután megöléssel fenyegette és bántalmazta az asszony védelmére kelt férfi szociális gondozó ápolót. Az ítélet jogerős. Az eset 2014. június 21-én délután 17 óra 30 körüli időben az intézmény udvarán történt.

A vádlott előbb kiabálva, trágár módon szidalmazta és azzal fenyegette az intézmény egyik hölgy dolgozóját, hogy megöli.

Ezt észlelve az intézményben szociális gondozóként és ápolóként dolgozó férfi, a későbbi sértett a vádlottat felszólította, hogy hagyja abba és odalépett hozzá, hogy munkatársnője bántalmazását megakadályozza.

Az intézményt éppen felújították, emiatt egy vödör volt az udvarban, amit a vádlott a szociális gondozó felé rúgott, de nem találta el vele. Látva, hogy nem járt sikerrel a szemüvegét levette, a földre letette, majd a szociális gondozót a mellkasánál fogva az udvaron lévő rózsabokorba lökte, miközben megöléssel fenyegette.

A szociális gondozó elvesztette egyensúlyát és a rózsabokorba esett, ahol a vádlott a hátára ugrott és tovább bántalmazta, aminek folytatásában az intézmény időközben helyszínre érkező másik férfi dolgozója akadályozta meg.

A szociális gondozónak a bántalmazás következtében mindkét bokája megrándult, sérülései miatt a vádlott könnyű testi sértés vétsége miatti felelősségre vonását kérte.

A bíróság jogerős ítélete szerint a vádlott a fenti cselekményt pszichiátriai betegsége és értelmi fogyatékossága hatása alatt, az elmeműködés olyan kóros állapotában követte el, amely képtelenné tette őt cselekménye következményeinek felismerésére, illetőleg arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen, ezért a vádlottat az ellene emelt vád alól felmentette.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Figyelemmel azonban arra, hogy a bíróság álláspontja szerint tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, a vádlott kényszergyógykezelését rendelte el.

A kényszergyógykezelés végrehajtása az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történik, amely egy zárt jellegű országos feladatkörű büntetés-végrehajtási intézmény.

A beteg a bíróság jogerős ítéletével elrendelt intézkedés hatálya alatt áll, ezért köteles eltűrni, hogy személyi szabadságától megfosszák. Az intézetet csak gyógyítása érdekében és orvosilag indokolt esetben, felügyelettel hagyhatja el.

Az intézkedés határozatlan tartamú, így akkor kell megszüntetni, ha annak szükségessége már nem áll fenn – közölte honlapunkkal a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!