BALESET-MEGELŐZÉS

2017.11.11. 14:17

Fogadja meg a rendőrség tanácsait, ha ősszel sem szeretne balesetet szenvedni!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a megváltozott időjárási és látási viszonyokra hívja fel a figyelmet.

Az év utolsó hónapjaiban megváltoznak az időjárási körülmények.

Ne feledkezzenek meg a járművükről sem, amelyet szintén fel kell készíteni a megváltozott időjárásra, hogy biztonságban közlekedhessenek!

Célszerű ellenőriztetni az akkumulátort, a gumiabroncsokat, a világító berendezéseket és a fékeket. A nyári ablakmosó folyadékot télire cserélni és lassan bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, jégkaparót, páramentesítőt, hiszen nem csak a hőmérséklet változik, hanem egyre több, különböző formában érkező csapadékra is számítani kell!

Veszélyt jelenthet a közlekedőkre a fákról lehulló, nedves levéltömeg, amelytől az úttest csúszóssá válhat. Hasonló a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása és megnő a féktávolság.

Nedves, esős időben soha ne úgy közlekedjenek, ahogy nyáron megszokták! Mindig tartsanak nagyobb követési távolságot! Kerüljék a hirtelen fék használatot, sebességüket óvatosan csökkentve közlekedjenek és óvakodjanak a váratlan és gyors irányváltoztatástól!

Sajnos még mindig előfordul, hogy korlátozott látási viszonyok mellett is láthatósági mellény nélkül közlekednek az úttesten a gyalogosok és kerékpárosok.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a „látni és látszani elv” életmentő szerepét!

Kérjük, használják a láthatóságot elősegítő eszközöket! Ruházatuk, vagy táskájuk legyen fényvisszaverő csíkkal ellátva! Fontos, hogy a közlekedőpartnerek időben észlelhessék egymást!

Reggelente egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a szabad ég alatt parkoló autók ablakai párásak, vagy jegesek. Soha ne induljanak el úgy, hogy csak egy kis helyen törlik le az ablaküveget, hiszen így a megnövelt holtterekkel saját magukat akadályozzák a szabad kilátásban! Ilyenkor természetesen a visszapillantó tükrök se maradjanak ki!

Előfordulhat, hogy nem veszik észre a párás ablak mögött érkező másik járművet vagy gyalogost. Egy pillanat alatt megtörténhet a baj, amit néhány perces törölgetéssel meg lehetett volna előzni.

Elindulás előtt az autóban ülő összes személy csatolja be a biztonsági övet és a gyerekeket se felejtsék el gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni!

police.hu

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!