JÁSZKUNSÁG

2017.11.28. 06:54

Hallotta, hogy kevés a tűzoltó az országban? – nézzük, megyénkben mi a helyzet

Több híradásban is szerepelt, hogy kevés a tűzoltó Magyarországon, és az állomány is elöregszik. A hivatásos állomány átlagéletkora az országban 2010-ben 35,5 év volt, jelenleg 39,5 év.

Képünk akkor készült, amikor a 25 vadonatúj, hazai gyártású tűzoltóautó egyike Szolnokra került

Fotó: Mészáros János

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezetében négy katasztrófavédelmi kirendeltség és hat hivatásos tűzoltó-parancsnokság működik.

Mellettük önkormányzati és önkéntes tűzoltó-­parancsnokságok kapcsolódnak be a tűzoltási és műszaki mentési feladatokba.

De vajon megyénket is sújtja a tűzoltóhiány, és szűkebb hazánkban is megfigyelhető, hogy elöregszik az állomány?

– A hivatásos állomány átlagéletkora megyénkben 2013-ban 37,6 év volt, jelenleg 41,1 év – felelte kérdésünkre S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

– Mint az látható, az átlagéletkor nő, amelynek oka az alacsony fluktuáció, a munkahely állománymegtartó ereje, illetve a közelmúltban végrehajtott bérfejlesztés.

– Az átlagéletkor növekedése azonban nem egyenlő az állomány elöregedésével, épp ellenkezőleg: a szolgálatban eltöltött idővel együtt fokozatosan bővül a tűzoltók szakmai tudása és felkészültsége – tette hozzá a szóvivő, aki megemlítette, ahogy az egész országban, így megyénkben is elmondható, hogy a tűzoltó­szakma társadalmi megbecsültsége kiemelkedő.

S. Tóth Anikótól azt is megtudtuk, hogy a katasztrófavédelem jelenlegi szervezeti struktúrája 2012. január 1-jén alakult ki. A hivatásos állomány létszáma, ezen belül a beavatkozó tűzoltók létszáma az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett.

A megyében a tűzoltóbeosztások mindössze öt százaléka betöltetlen, amiben további csökkenés várható a folyamatban lévő beiskolázásoknak köszönhetően. Az új kollégák 2018 júliusában állnak szolgálatba.

A katasztrófavédelem célja, hogy a jövő év végéig minden üres tűzoltói létszámhelyet feltöltsenek. A szóvivő hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a jelenlegi létszám mellett is teljeskörűen biztosított a megye tűzvédelme.

Képünk akkor készült, amikor a 25 vadonatúj, hazai gyártású tűzoltóautó egyike Szolnokra került
Fotós: Mészáros János

– A szervezetet elhagyók száma egyébként az elmúlt években folyamatosan csökkent. 2010-ben a megyében még tizennégy hivatásos állományú szerelt le a tűzoltóságoktól, 2016-ban mindössze öten.

– A katasztrófavédelem fluktuációja éves szinten három százalék alatt van – szolgált újabb kedvező hírrel a szóvivő.

Emelkedik a bér

S. Tóth Anikó szerint egy pályakezdő beosztott tűzoltó fizetése 181 ezer 655 forint havonta, amelyet növel a hiva­tásos pótlék összege.

Ez havi 48 ezer 313 forint, tehát 229 ezer 968 forint bruttó fizetésre számíthat egy pályakezdő.

A szervezeten belül szerzett speciális képzettségekkel, iskolai végzettségek megszerzésével és a szolgálati idő növekedésével a fizetés is folyamatosan emelkedik.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!