SZOLNOK

2017.11.02. 15:26

Játékosan emlékeztek meg az 500 éves reformációra Szolnokon (galéria)

Az 500 éves reformációt ünnepelték világszerte október 31-én. Szolnokon az evangélikus és a református egyházközség közösen szervezett e nap tiszteletére megemlékezést, tartott ünnepi istentiszteletet az evangélikus templomban.

Az istentiszteleten elhangzott: az ötszáz évvel ezelőtt végbement reformáció mai napig érezteti jótékony hatását a kultúra, a közélet, az oktatás, a gazdaság, a lelkiség és életünk más területén is. Az ünnepi megemlékezés a templomi szertartás után a megyeházán folytatódott, ahol könnyedebb keretek között idézték fel a félezer évvel ezelőtt történteket és az ünnepi év eseményeit.

A szervezők játékra is invitálták a jelenlévőket: becsomagolt dobozokból kellett felépíteni Szolnokot, méghozzá úgy, ahogy azt szeretnénk látni. Színesen, égbeszökően, erős alapokkal.

Az ünnepségen az Ökumenikus Lelkészkör díjjal köszönte meg Szalay Ferenc polgármesternek a város hitéletében nyújtott támogatását, a városi önkormányzat pedig Szolnok Városért Arany Emlékéremmel ismerte el Győri Péter Benjámin evangélikus esperes és Végh Miklós lelkész munkáját.

Végh Miklós a kitüntetés átvétele után azt mondta, lelkipásztorként szeretne a jövőben is szolgálni, örül, ha a város azt érzi, szükség van a munkájára. Győri Péter Benjámin hozzátette: nagy álma, hogy rendszeresen megszervezett imareggeliken találkozzon egymással Szolnok bármilyen vallású polgára.

Máthé György katolikus plébános-esperes hozzátette: a mostani ünnepség is hatalmas változást bizonyít: végre együtt ünnepeltek a reformátusok, az evangélikusok, a metodisták, a zsidók és a katolikusok. Erre korábban nem nagyon volt példa.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!