SZOLNOK/ZADAR

2017.11.12. 08:28

Készülnek Afganisztánra a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.

Mint azt a Honvedelem.hu Kovács Krisztián alezredestől, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Rubik Szállítóhelikopter-zászlóaljának parancsnokától megtudta, több évre visszatekintő kiképzéssorozatról van szó, amelybe mindig igyekeznek beépíteni a legfrissebb afganisztáni tapasztalatokat.

– A 311. Afganisztáni Expedíciós Repülőszázad cseh parancsnok vezetésével, amerikai, cseh, horvát, szlovák és magyar katonákkal hajt végre kiképzési, mentorálási és tanácsadási feladatokat Kabulban.

– A misszióba indulást megelőzően a többnemzeti állomány közös tréningen vesz részt. Ennek első fázisa immár évek óta a csehországi Ostravában megtartott szimulátoros felkészítés, amelyet a zadari, harcászati környezetbe helyezett magashegyi repülőkiképzés követ.

– Ezek, mint mindig, ezúttal is szervesen egymásra épültek – jegyezte meg az alezredes, majd hozzátette: Zadarban az amerikaiak nem képviseltették magukat, a kiképzés tematikájának kidolgozásában viszont részt vettek.

M. G.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!