MEZŐTÚR

2017.11.13. 19:51

Korlátoznák a közkifolyók működését Mezőtúron, megdöbbentően sok a vízfogyasztás

Manapság, amikor már csak elvétve akad olyan ház, amely nincs bekötve a vezetékes ivóvízhálózatba, azt hihetnénk, hogy a közkifolyókra alig van szükség. Mégis előfordul, hogy irreálisan sok víz folyik el ezekből.

A közkifolyók működését korlátozná a város önkormányzata. Indokolatlanul sok ugyanis az a fogyasztás, amit a településnek kell kifizetnie.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-vel megkötendő víziközmű-üzemeltetési szerződés módosításáról tárgyalt nemrégiben a képviselő-testület.

Jelenleg is a TRV Zrt. látja el az ivóvíz- és szennyvízközmű-szolgáltatásokat a városban, az önkormányzat erről üzemeltetési szerződést kötött a szolgáltatóval. A mostani módosítás a közkifolyókat érinti.

– Abban állapodtunk meg, hogy a településen található harminckettő közkifolyóról átalánydíjat számláz mostantól a szolgáltató, ezt kifolyónként öt köbméter/hó mértékűben állapítottuk meg – tájékoztatott Herczeg Zsolt polgármester.

– Emlékszem olyan korábbi időszakra, amikor száznál is több ilyen kút működött a városban, ám mivel az ingatlanok egyre komfortosabbak, mind kevesebbre volt szükség, ezért jó néhányat leszereltek már.

– Úgy vélem, amelyik jelenleg működik, arra a továbbiakban is szükség van, ám nem mindegy, milyen mennyiség fogy a vízből. Jellemző ugyanis, hogy jó néhány közkifolyónál nagy mennyiségben vételezik a vizet nem háztartási célokra.

Amint a polgármester elmondta, arról is van tudomásuk, hogy más településről érkeznek rendszeresen olyanok, akik néhány naponta köbméterszámra viszik a vizet.

„Nyilván nem az jelenti a problémát, ha valaki néhány kanna vizet visz, az a célunk, hogy ezt a fajta „illegális” vízvételezést megszüntessük”

– tette hozzá Herczeg Zsolt.

– Ezért néhány helyen olyan szerelvényeket szerelnénk be, amelyek csökkentik a vízhozamot.

Ezzel kapcsolatban még folynak az egyeztetések, amikor megszületik a végleges döntés, akkor bízzuk meg az erre szakosodott kivitelezőt ezekkel a munkálatokkal.

Amint megtudtuk, a főutak mentén vagy épp rászorulók által lakott térségekben elhelyezett közkifolyók hozamát ez a tervezet nem érinti.

– A városon áthaladó, megszomjazó autósok éppúgy találnak majd működő kutat, mint a hátrányos helyzetű családok, akik vezetékes víz nélkül kénytelenek élni – erősítette meg a polgármester.

Segítik a rászorulókat

Mezőtúron a házak túlnyomó többségében – legalább 98 százalékában – működik vezetékesivóvíz-szolgáltatás. Ahol még nem, ott többnyire olyan hátrányos helyzetű családok élnek, akiket különböző formában támogat a város. Ezek egyike az a részletfizetési lehetőség, amelynek köszönhetően kedvező feltételekkel nyílik mód a rendszer kiépítésére. A szükséges összeget ilyenkor az önkormányzat megelőlegezi, s a későbbiek során, részletekben törlesztik azt az érintettek. Nyilvánvaló, hogy a közelükben működő közkifolyókra a továbbiakban is nagy szükség lesz, ezek megszüntetését semmiképp sem tervezi az önkormányzat.

Szilvási Zsuzsa

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!