Jászkunság

2017.11.15. 13:50

Nehezebb gazdit találni a fekete kutyáknak – pedig ugyanolyan hűségesek és szeretetre méltók

A közhiedelem többnyire előítéleteket táplál a fekete macskák iránt, ám egyesek szerint a fekete szőrű kutyákat is sújtja a színükből adódó hátrányos megkülönböztetés. A jelenségnek már neve is van, feketekutya-szindrómának hívják.

Állítólag a fekete szőrű kutyákat is sújtják a színükből adódó előítéletek

Forrás: Shutterstock

Az általánosan vallott nézett szerint a fekete kutyák gyakrabban kerülnek menhelyekre, mint világos szőrű társaik, és sokkal nehezebb számukra gazdát találni. De vajon ez tényleg így van?

– Sajnos, mi is azt tapasztaljuk már évek óta, hogy örökbefogadásnál a legrosszabb esélyekkel az idősebb, fekete színű kutyák indulnak, ha pedig még nagy testűek is, még nehezebb gazdát találni nekik – támasztotta alá az állítólagosan fennálló helyzetet Elek Péter, a Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesület egyik aktivistája.

– Szám szerint kimutatható, hogy egy gondozásunkba került fekete kutya dupla annyi időt tölt az egyesület karjaiban, mint egy foltos vagy egy fehér eb.

– Négylábúink többsége szinte teljesen fekete vagy alig foltos, jelenleg is legalább az ötven százalékuk ebbe a csoportba tartozik.

– Az örökbefogadó napokon azonban ezeket szinte elkerülik az emberek, ha azonban már egy kis fehér mellénye van az ebnek, az már esélyesebb – tette hozzá Péter, aki azt is elmondta, hogy a legtöbben a teljesen fehér kutyákat keresik, de a világos bézs színek is kedveltek. A foltos ebeket is szeretik, azonban még a fekete-fehér foltosakat sem annyira, mint mondjuk egy fehér-vöröset.

A nagy testű kutyákat eleve a méreteik miatt kevesebben viszik haza, de ugyanígy tovább tart örökbe adni a hosszú szőrű kutyákat is, mert ezeknek mind az ellátása, mind az ápolása nehezebb.

Az egyesület tapasztalatai alapján összességében elmondható, hogy a fekete kutyák közül a kis testű, testre simuló szőrűeket viszik leginkább, a leghátrányosabb helyzetben viszont a nagy testű fekete kutyák vannak.

– Nem tudom, mi lehet mindennek az oka, hiszen egy fekete kutya ugyanolyan hűséges, megbízható, szeretetre méltó és szeretetre éhes, mint például egy foltos kis kedvenc.

Állítólag a fekete szőrű kutyákat is sújtják a színükből adódó előítéletek
Forrás: Shutterstock

– Ráadásul számtalan előnyük is van, például a fekete kutyák soha nem tűnnek koszosnak, nem látszik meg a fekete ruhán a szőrük, könnyű megtalálni őket a hóban, viszont el tudnak tűnni a sötétben, így lehet velük bújócskázni és a fekete szín még elegáns is – sorolta kissé vicceskedve Péter.

Tarpai Enikőnek, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársának teljesen más a benyomása a feketekutya-szindrómáról.

– Nálunk ez abszolút nem így van, hiszen a fekete kutyákat ugyanolyan eséllyel fogadják örökbe, mint más színű társaikat. Sőt, a hozzánk betérő háziállatot keresők kifejezetten kedvelik őket.

– A múltkor is egy kimondottan nagy testű fekete kutyát szerettek volna örökbe fogadni. Egyedül egy idősebb nővel találkoztam, aki azt mondta, hogy a fekete a halál színe és amiatt annyira nem kedveli, de ő sem mondta, hogy emiatt nem fogadna örökbe egy ilyen színű állatot – emlékezett vissza.

– Én egyébként butaságnak tartom ezt az egész jelenséget és úgy gondolom, hogy ezt csak valaki kitalálta, elkezdte terjeszteni, majd beleivódott az emberek tudatába. Jó lenne, ha valaki eloszlatná ezt a tévhitet és kitörölné az emberek fejéből ezt a negatív hozzáállást. Nekem például személy szerint a fekete kutya a kedvencem, és a családomban nem én vagyok az egyedüli – árulta el Enikő.

Időseknek öregebb kutya ajánlott

Tarpai Enikő arról is beszélt, hogy a házőrzőket jobban szeretik és a nagyobb testű kutyákat is jobban viszik tőlük, azonban nagyon vegyes képet mutat az örökbefogadási statisztika, hiszen az emberek nem tesznek különbséget az egyes állatok között.

– Ami viszont szembetűnő, hogy az idősek kölyökkutyát szeretnének, azonban többször is előfordult már, hogy fél év múlva visszahozták, mert nagyon hiperaktív volt a kutyus és nem bírtak vele.

– Ezért próbáljuk őket lebeszélni a fiatalabb ebekről és meggyőzni őket, hogy nyugodtan fogadjanak örökbe egy idősebbet, amely ugyanolyan jó társ, de nyugodtabb – fejtette ki Enikő.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!