KÉPZETT MUNKAERŐ

2017.11.16. 06:58

Ösztöndíjjal vennék rá a jászsági fiatalokat a maradásra – csak vállalják, hogy a térségben helyezkednek el

A szakemberhiány mellett egyre több fejtörést okoz az önkormányzatok számára, hogy milyen módon vegyék elejét a fiatalok elvándorlásának településeikről. Támogatások és kedvezmények egész sorával próbálkoznak a helyhatóságok. Az intézkedések eredményességégét azonban csak néhány év távlatából lehet majd megítélni.

A hiányszakmákat tanuló, illetve tanulni vágyó fiatalok számára indítottak ösztöndíjprogramot néhány évvel ezelőtt Jászberényben.

A diákoknak vállalniuk kell, hogy a választott szakma elsajátítását követően jászberényi székhelyű, illetve telephelyű vállalkozásoknál helyezkednek el, a tanult szakmában.

Természetesen a megvalósításban aktívan közreműködnek a képző intézmények, illetve a vállalkozások is. Az általános iskolások számára maximum havi húsz-, a középiskolásoknak maximum havi harmincezer forintos ösztöndíjat utal az önkormányzat, függően a tanulmányi eredménytől. Idén a program megvalósítására 14 millió forintot különített el a képviselő-testület.

A képviselők épp szerdai ülésükön foglalkoztak a programot szabályzó helyi rendelet módosításával.

Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve, a támogatható diákok életkorának felső határát megváltoztatja az önkormányzat. Így az ösztöndíjra azok pályázhatnak majd, akik a benyújtásakor még nem töltötték be huszonkettedik életévüket.

A polgármester kifejtette előterjesztésének indoklásában, hogy nem csak a szakember-utánpótlásra, hanem a város demográfiai helyzetére is hatással lehet az ösztöndíj.

A fiataloknak ugyanis a támogatott félévek számának megfelelő időt kell jászberényi munkáltatónál, a megszerzett hiányszakmának megfelelő munkakörben dolgoznia.

A jól kvalifikált, szakképzett fiatal munkaerő véleményük szerint kisebb valószínűséggel fog a későbbiekben elvándorolni, így nagyobb az esély, hogy a munkáltató hosszú távon számít a munkájára. Ezzel párhuzamosan feltételezhető, hogy a fiatal a városban teremt otthont magának, itt alapít családot. Ezek alapján vár hosszú távon pozitív változásokat az önkormányzat.

Jászfényszarun is szeretnék, ha minél több fiatal alapítana családot a városban. Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy nemrégiben a német Thyssenkrupp hozott létre tanműhelyt a városban.

Az önkormányzat pedig a már végzett szakemberek letelepedését ösztönzi közvetlen támogatással. A lakásvásárlást, illetve az építést egyaránt támogathatja a képviselő-testület. A benyújtott pályázatokat évente kétszer bírálják el, egy-egy család esetében maximálisan kettő és fél millió forint vissza nem térítendő támogatás megítélésére van lehetőség.

Jó néhány hiányszakmát megismerhettek a jászsági fiatalok a nemrég Jászberényben tartott szakmaválasztó kiállításon
Fotós: Banka Csaba

 

– A támogatási feltételek között szerepel – tette hozzá a polgármester –, hogy az ingatlan vételárának maximum harminc százalékát támogathatja a város, a jelentkező helybélieknek minimum szakmunkás-bizonyítvánnyal, illetve ötéves munkaviszonnyal kell rendelkezniük – tudtuk meg a város választott vezetőjétől.

Jászfényszarun idén harminc család részesült ebben a támogatási formában. A lehetőség egyelőre 2019-ig, az önkormányzati ciklus végéig él.

Úgy vélik, az adókedvezmény is jelentős vonzerő lehet

Jászárokszállás képviselő-testülete korábban arról döntött, hogy minden – a magánszemélyeket érintő – helyi adót eltöröl. A város helyiadó-bevételeit a vállalkozások által befizetett összegek jelentik, ennek legnagyobb hányadát az iparűzési adó teszi ki. – Úgy véljük, hogy ez könnyebbséget jelent az itt élőknek, az itt letelepedőknek egyaránt – mondta Gergely Zoltán polgármester. Megtudhattuk, hogy az otthonteremtés ösztönzéséhez a használt ingatlanok vásárlása esetén kettőszázezer forinttal, míg az új lakások vásárlása esetén négyszázezer forinttal járulnak hozzá. A támogatás megítélésének feltétele, hogy korábban legalább egy évig Jászárokszálláson éljen az igénylő. A fiatalok képzését iskolakezdési támogatással (középiskolásoknak nyolcezer forint), a kirándulások támogatásával (diákonként hatezer forint), a helyi középiskolát kezdőknek laptop vásárlásával segítik.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!