ÚJSZÁSZ

2017.11.29. 07:00

Patkányok törzshelye és szemétlerakó lett – 20 éve csúfítja Újszászt az egykori mozi

Egy füves-parkos területen meredező épületmaradvány, de még akár egy oszlop is, igencsak el tudja csúfítani a látványt.

Az építmény már húsz éve áll a házam előtt – mutatja a Damjanich utcán lakó Harsányi Józsefné

Fotó: Kovács Berta

Újszászon, a Damjanich utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca által közrefogott, füves, beépítetlen terület egyébként is „senki földjének” tűnik az azt övező rendezett környezetben, a tér szélén azonban még egy betonépítmény is meredezik.

Hajdanán itt működött a település mozija, amit rég elbontottak, a vécé épületét azonban a mai napig itt eszi az idő.

„Húsz éve áll a házam előtt a lebontatlan vécé”

– mutatja a nem épp üdvözítő látványosságot a Damjanich utcán lakó Harsányi Józsefné.

– A teteje már nincs, de az ülőkéje még megvan. Sokan szemétlerakónak nézik, ide hordanak mindenfélét. A patkányok meg itt szoktak szaladgálni, különösen nyáron, volt már, hogy a kapu alatt hozzám is bejött.

– Az iskolából hazafelé menet a gyerekek is bemászkálnak, ott játszanak, pedig nagy a fertőzésveszély. Jeleztem már a problémát a polgármesternek, a jegyzőnek, tavaly is, két-három évvel ezelőtt is, de még a mai napig sem történt semmit. Azt mondták, speciális eszközök kellenének az elbontásához.

– Szándékunkban áll tenni valamit a vécével, csak az az igazság, hogy most várunk, hogy a Zöld város projekt beinduljon – nyilatkozta megkeresésünkre Molnár Péter polgármester.

– A projektnek is része több beton és betonalap bontása, és ez az építmény is beton, így egyúttal ezt is el tudnánk távolítani és ledaráltatni. Egy ilyen művelet több millió forintba kerül, ezért nem tudjuk külön bevállalni.

– Már eleve annak nagy a költsége, ha kivonul valaki egy munkagéppel, ráadásul egyszerűbb fajta nem is jöhet szóba, ugyanis ez az építmény olyan erős, mint egy háborús erődítmény. Szerintem valamikor a nyár folyamán jutunk oda, hogy le tudjuk bontani.

– Azt a területet egyébként 2009 tájékán tudtuk eladni egy olyan cégnek, amely azért vett nálunk telket, hogy azon egy gyógyszertárat létesítsen. Nem is akármilyet.

Az építmény már húsz éve áll a házam előtt – mutatja a Damjanich utcán lakó Harsányi Józsefné
Fotós: Kovács Berta

– De a 2010-es kormányváltás után hoztak egy olyan döntést, hogy egy ilyen méretű településen csak egy gyógyszertár lehet, innentől kezdve pedig megfeneklett ez a projekt. A mostani gyógyszertárunk kicsi, nem bővíthető és rossz helyen van a közlekedés szempontjából, így mi örömmel vettük akkor a telek megvásárlását.

– A vécé maradványa tehát magánterületen áll, elvileg felszólíthatnánk őket, hogy tegyenek vele valamit, de nem egyszerű, közben változott is a tulajdonviszony is – sorolta a polgármester az okokat, amiért a betontorzó mai napig is ott csúfoskodik.

Vannak terveik a területtel

Molnár Péter polgármester elárulta, vannak távlati terveik az érintett területtel kapcsolatban.

– Az utcának ez egy foghíjas része, így ha lesz rá még egy kis pénzünk, el tudok oda képzelni két- esetleg háromszintes garzonlakásokat, melyekbe leginkább nyugdíjasok költözhetnének, mivel olcsó lenne ott a megélhetés.

– Persze, ez még csak terv, kell hozzá partner is, meg pénz is. De jövő nyáron mindenképpen el fogjuk bontani a vécét – ígérte a polgármester.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!