KUNCSORBA

2017.11.14. 12:38

Seprűkötő üzem indul Kuncsorbán, feldolgozzák a helyben termesztett cirkot

Hamarosan egy üzem kezdi meg működését a közmunkaprogram keretében. A község önkormányzata már régóta tervezi egy seprűkötő üzem létrehozását, ez valósulhat meg pár héten belül.

Rédai János az alapanyagot mutatja

Fotó: Mészáros János

– Már jó ideje készülünk ennek az üzemnek a létrehozására, valójában már év elején terveztük az indítását. Így az idei program keretében már jelentős területen termesztettünk cirkot a seprű alapanyagaként – tudtuk meg Rédai János polgármestertől.

– A cirok már megfelelő körülmények között szárad, hogy fel tudjuk használni. Minisztériumi támogatásként pedig a napokban várjuk a szükséges berendezések fedezetét jelentő összeget.

– Ezt követően kerülhet sor a gépek megvásárlására és az üzem kialakítására, így a tervek szerint még ebben a hónapban megkezdheti működését a seprűkötő üzem.

Amint a község vezetője hozzátette, a betanítási időszakot követően későbbiekben nyolc embernek adhat folyamatos munkát a most induló üzem, ami a hétszáz fős településen igazán jelentősnek számít.

Az elkészült termékeknek pedig már most lenne felvevőpiaca, így attól sem kell tartaniuk, hogy nyakukon marad a sok seprű.

Rédai János az alapanyagot mutatja
Fotós: Mészáros János

Kuncsorbán egyébként a közfoglalkoztatás keretében megtermelt termékek és zöldségek, gyümölcsök igen népszerűek. Amit nem hasznosítanak a szociális étkeztetésben, azt nyersanyagként vagy feldolgozva a településen élők vásárolhatják meg kedvező áron. A felesleget pedig rászorultsági alapon osztják szét a kuncsorbaiak körében.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!