Nyitott Bíróság Program

2017.11.16. 10:25

Tárgyaláslátogatáson és perszimuláción is részt vehetnek a diákok a Nyitott Bíróság Programban

Az Országos Bírósági Hivatal által az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében 2012-ben meghirdetett, a fiatalok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítését, valamint a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzését célul tűző ún. Nyitott Bíróság Program keretében idén már 195 diák és 11 pedagógus járt tárgyaláslátogatáson a Szolnoki Járásbíróságon.

Forrás: Szolnoki Törvényszék

A Nyitott Bíróság Programban a diákok pedagógusi vezetéssel előzetes időpont-egyeztetés alapján a bíróság jellemzően büntetőügyekben tartott tárgyalásain vehetnek részt, ún. igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák és bírósági titkárok előadásait hallgathatják meg, perszimuláción vehetnek részt és azon városokban, ahol működik büntetés-végrehajtási intézet börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.

A Program fontos eleme a tárgyaláslátogatás, melynek során a diákok megismerhetik a bírósági tárgyalás menetét és bepillanthatnak a bírák, ügyészek, ügyvédek munkájába.

A tárgyaláslátogatás emellett prevenciós célokat is szolgál: a diákok ugyanis az iskolákkal történő előzetes egyeztetés eredményeként kifejezetten a gyakran fiatalok által, illetőleg a gyakran fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekmények tárgyában tartott tárgyalásokon vehetnek részt.

A Program népszerűségét mutatja, hogy idén már 4 szolnoki iskolai összesen 195 diákja és 11 kísérőtanára látogatott el a székhelyi járásbíróság tárgyalásaira.

Forrás: Szolnoki Törvényszék

A legnagyobb érdeklődés a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája részéről mutatkozott, de érkeztek diákok a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából és az Aranyos Szeglet Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából is – tájékoztatta honlapunkat a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődést mutató iskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a [email protected] elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!