KISÚJSZÁLLÁS

2017.11.17. 17:24

Megszüntették a hulladékgyűjtő szigeteket Kisújszálláson

Egy kivételével felszámolták Kisújszálláson a többfrakciós hulladékgyűjtő szigeteket.

A Szabadság úti társasház az elszállított gyűjtősziget helyett már kérte is a szelektív zsáktartót – mutatja Kása Attila

Fotó: Daróczi Erzsébet

Miért volt erre szükség és most hova lehet gyűjteni szelek­tíven a papírt, PET palackot és egyéb újrahasznosítható hulladékot? – kérdeztük Kása Attilától, az önkormányzati tulajdonú Kisújszállási Városgazdálkodási Nonpro­fit Kft. hulladékgazdálkodási vezetőjétől.

– A városban a 90-es évek végén egy szolnoki cég szelektív gyűjtőszigeteket rakott ki, majd amikor ez a rendszer megszűnt, az önkormányzat vásárolt négy négyfrakciós – papír, üveg, műanyag és fém – és hat kétfrakciós – vegyes üveg és papír – gyűjtőszigetet.

– Ezzel párhuzamosan 2008-tól, a házhoz menő gyűjtéssel PET-palackot, egy évre rá az üveg kivételével minden újrahasznosítható dolgot is lehetett már a lakosoknak otthon gyűjteni. Ehhez 2014-ben 3000 háromfrakciós zsáktartót vett a város – sorolja az előzményeket a szakember.

– A lakosok megszerették ezt a gyűjtési formát, már 2500 zsáktartót kiosztottunk. Az eredmények számokban: a kezdeti 46–50 tonnáról mára 146 tonnára emelkedett az elkülönítetten gyűjtött hulladék mennyisége.

– Jelenleg 2000 tonna a város éves településihulladék-termelése és ehhez jönne, ha nem különítenénk el, a 146 tonna – mondja Kása Attila, aki szerint ez a mennyiség jóval nagyobb lehetne, még ugyanis jelentős csomagolási hulladékot – papír, fém, műanyag – visznek át a karcagi lerakóba.

– A házhoz menő zsákos gyűjtés ugyanakkor indokolatlanná tette a papírgyűjtő frakciókat, azokat korábban bevonták.

– Miután rendszeresen azt tapasztalták, hogy a gyűjtőszigetek edényeit nem mindenki rendeltetésszerűen használja – háztartási hulladékot, használt pelenkát, lomhulladékot, néha veszélyes hulladékot is eldobáltak a gyűjtőszigetek köré, vagy rosszabb esetben az edényekbe –, lépni kellett, hiszen ezzel a szelektíven gyűjtött hulladékok hasznosítása is lehetetlenné vált.

A Szabadság úti társasház az elszállított gyűjtősziget helyett már kérte is a szelektív zsáktartót – mutatja Kása Attila
Fotós: Daróczi Erzsébet

 

– Hiába használták százan szabályosan, ha egyvalaki beszennyezte háztartási hulladékkal, a frakció teljes tartalma ment a kommunális hulladékba, az edényeket pedig ki kellett takarítanunk. Aki járt a városban, rendszeresen láthatta, hogy az Ifjúság utca elején és a Szabadság utcában a szelektív hulladékgyűjtő szigetek esetenként szemétteleppé váltak.

– Így hozta meg a cégvezetés a döntést, hogy a Szabadság téri lakótelep kivételével megszünteti a négyfrakciós szelektív gyűjtést. Mivel a városban több mint 20 társasház van, az ott lakóknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy ők is igényeljenek zsákos, háromfrakciós gyűjtést.

– Amióta felszámoltuk a szigeteket, hetente 2–3 új család jön, aki kéri a zsáktartó állványt. A szigetek helyeit is rendszeresen ellenőrizzük, és ha kell, elszállítjuk az oda kirakott szemetet.

Nem lehet elég korán kezdeni

– Nem lehet elég korán kezdeni a szelektív gyűjtést, már az óvodákban, iskolákban is tartunk előadásokat ennek a fontosságáról, s edényeket is biztosítunk – mondta Kása Attila.

– Emellett a városvédő és -szépítő egyesület évek óta szervezi évi két alkalommal a közterületi hulladékgyűjtést, melybe bekapcsolódtak a civil szervezetek, valamint nyáron a városszépítő tábor diákjai is gyűjtik a kidobált szemetet.

– Általában 1–1,5 tonnányi hulladékot minden alkalommal összeszedünk a közterületről és az átmenőutak mellől.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!