ABONY

2017.11.08. 20:00

Történelmet írtak a kutatók Abonynál: az eddig ismert legrégibb leprás leletanyagra bukkantak

A közelmúltban tették közzé az Abony külterületén zajló ásatások részleteit, melyek, mint kiderült, világraszóló eredményeket hoztak. A csaknem hatezer éves leletek vizsgálatakor nem mindennapi tapasztalatokkal gazdagodott a munkálatokat végző kutatócsoport, s velük együtt a régészethez és az embertanhoz kötődő valamennyi tudományterület.

Ősi betegség nyomait mutatták ki a fellelt maradványokban

Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Még 2004-ben, egy agyagbánya kitermelési munkáit megelőzően, indult leletmentő feltárás Abony-Turjányos dűlő lelőhelyen. Ez a tevékenység 2008-ig tartott, a munkálatokat pedig az MTA BTK Régészeti Intézetének kutatói, Fábián Szilvia, Marton Tibor és Serlegi Gábor végezték – kezdte mondandóját Köhler Kitti, az intézet tudományos munkatársa.

Kitti a feltárásokat követően megkezdte a leletanyag hagyományos antropológiai vizsgálatát. Ebbe kapcsolódott be az ELTE TTK Embertani Tanszékéről Hajdu Tamás és a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott docense, Marcsik Antónia is.

Köhler Kitti kérdésünkre elmondta, az akkor végzett ásatások során rézkori embertani leletek, többes temetkezések nyomai kerültek elő. Megtudtuk, a négyéves kutatás ideje alatt közel 400 objektumot tártak fel a Pest megyei város külterületén, a munkálatok során pedig 48 emberi maradványra bukkant a kutatócsoport.

A különleges lelőhelyre vonatkozó régészeti leírás akkoriban így jellemezte a környezetet:

– A többes temetkezésekre vonatkozóan a csontvázak a gödrökön belül jól elkülöníthető rétegekben feküdtek, némely esetben egy-egy rétegen belül 4–5 emberi maradvány is volt. Melléjük állatcsontokat, edényeket és kőeszközöket helyeztek. Az objektumok aljáról több esetben szisztematikusan elrendezett edények, állati vázrészek, teljes szarvasmarha-koponyák kerültek elő – olvashatjuk.

A Krisztus előtti 3780 és 3650 közötti időszakra datált maradványok vizsgálatánál azonban egy máig sokat vitatott eredetű betegség, a lepra jelenlétének nyomaira is ráleltek a szakértők.

– Az orrcsont, valamint a felső állcsont környékén felszívódás és gyulladásnyomok mutatkoztak, mely alapján gyanússá vált a lepra jelenléte. A kutatás alá vont 48 egyénből egynél igen jellegzetesen mutatkoztak az e fertőző megbetegedésre utaló jelek, továbbá négy főnél erősen gyanítjuk, hogy leprások lehettek… – taglalta a szakértő.

A kórokozó DNS-ének kimutatására Helen D. Donoghue, a University College London munkatársa vállalkozott, azonban ezek a vizsgálatok jelen pillanatig negatív eredménnyel zárultak, ugyanakkor folytatódni fognak.

Fábián Szilvia régész, főosztályvezető és Hajdu Tamás antropológus, az ELTE TTK Embertani Tanszék egyetemi adjunktusa éppen vizsgálja az Abonynál talált egyik leprás ember csontvázát a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Feltárási és Lelet-feldolgozási Főosztályán. A maga nemében páratlan leletről van szó.
Fotós: MTI/Mohai Balázs

Az abonyi feltárások részletes eredményei nemrégiben a Plos One nevű nemzetközileg elismert szakmai folyóiratban is megjelentek.

Az abban szereplő tanulmány magyar nyelvű összefoglalója szerint a maradványok közti rétegek azt bizonyítják, a holttestek nem egy időben kerültek a gödrökbe, ahogyan azt is leírják, a feltárás eredményei bizonyíthatóan döntőek lehetnek az ősi betegség származási elméleteinek igazolására vagy éppen megcáfolására.

Korábban ugyanis elfogadottá vált, hogy a leprát Nagy Sándor makedón király katonái hozták be a Földközi-tenger partvidékére, az új, genetikai kutatási eredmények azonban teljesen más terjedési útvonalat feltételeznek, az abonyi leletek pedig ennek ékes bizonyítékai.

Mindemellett a kutatási anyag világhírű „leletegyüttesről” számol be:

jelenlegi ismereteink szerint ugyanis az Abonyban talált rézkori leletanyag a világ legkorábbi ismert leprafertőzéses esete.

Eddig egyébként anatóliai (azaz a mai Törökország területéről származott – a szerk.) volt a világ legrégebbi leprás lelete, ezt írták felül a Turjányos dűlőben fellelt maradványok.

– Az abonyi rézkori népességben az újszülöttek rendkívül magas száma és a fertőzésre utaló csontelváltozások, így az agyhártya- és a csonthártyagyulladás magas előfordulási gyakorisága egyértelműen jelezte a közösség nehéz életkörülményeit és a fertőzések elterjedtségét – fedezhetjük fel a tanulmány kivonatában.

– Nemzetközi szinten is felfigyeltek már a kutatási eredményekre, melyek nagyban hozzásegítenek minket ahhoz, hogy a lepra terjedéséről és származásáról pontosabb képet kapjunk.

– Újabb vizsgálatok is szerepelnek a jövőbeli tervek között, és más, külföldi kutatókkal végzett, a lepra eredetének további elemzését célzó ismeretszerzés is, de egyelőre kiforratlan, kivel történik mindez, hiszen elég nagy az érdeklődés – húzta alá a dűlőben talált leletek jelentőségét Köhler Kitti.

Ősi betegség nyomait mutatták ki a fellelt maradványokban
Fotós: MTI/Mohai Balázs

A lepra vizsgálatánál még számos tény tisztázása várat magára. Nem egyértelmű például, miként terjed, ugyanakkor előfordulási formái is sok különbözőséget mutatnak.

– A legjellegzetesebb nyomai a betegségnek az arckoponya csontjain figyelhetőek meg. Ehhez kell, hogy társuljanak a vázcsontokon megfigyelhető elváltozások, így például a csonthártyagyulladás a hosszúcsontokon, de deformációk és gyulladásnyomok az ujjperceken is – avatott be a súlyos kór csonttani részleteibe az antropológus hölgy.

Megtizedelte a világ népességét

A történelem számos korszakában szedte áldozatait a krónikus fertőzés, mely még a múlt században is fel-felbukkant. Magyarországon az első ismert leprára vonatkozó írásos utalás a 11. század második feléből származik, ám a betegség Európában akkor terjedt el igazán, amikor a 13. században a keresztes háborúkban harcoló katonák az „öreg kontinensre” hozták azt.

Mára azt hitték, eltűnt e fertőző megbetegedés, azonban világszerte még ma is akad példa a kór jelenlétére: ezért is olyan fontos a kórokozó vizsgálata, hiszen segíthet hozzájárulni napjaink fertőzéseinek visszaszorításához.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!