JÁSZKUNSÁG

2017.12.20. 19:58

Fokozott vadveszély a Tisza mentén: az állatok menekülnek a gyorsan áradó folyótól

A Tisza gyors áradásából adódóan a Szolnok és Tószeg között lévő utakon az elkövetkezendő hetekben fokozott vadveszély kialakulása várható.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnoknál, a Tószegi úti felüljáró és Tószeg település között a nap bármely szakában számítani kell a közúton közlekedőknek őzek és vaddisznók megjelenésére – figyelmeztet a veszélyre a megyei rendőrség sajtóosztálya.

Az említett útszakasz teljes hosszán vadveszélyt előrejelző táblát helyeztetett ki a helyi vadásztársaság.

A vadak vonulására azonban minden Tisza mellett lévő közúton számítani kell!

A vad menekülésének intenzitása a hullámtér feltöltődésének mértékével azonos. Az árból menekülő, legyengült, áthűlt, stresszes állatok komoly kockázatot jelenthetnek a járművezetőknek.

A vadbaleseteket nagyon nehéz, de nem lehetetlen megelőzni, azért kérjük, fogadják meg a rendőrség tanácsait:

– Vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől.

– A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.

– Nem csak indokolt, hanem szükséges is a lassító fékezés, még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Amennyiben le tudjuk fékezni a járművet, várjuk meg, míg az állat átkel az úttesten, csak ezt követően induljunk tovább!

Mindenkinek jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!