Tószeg

2017.12.05. 19:55

Erre a hírre az egész madarásztársadalom felkapta a fejét

Keleti gerlét látott kertjében a tószegi Pálinkás Csaba. Az elmúlt másfél hétben az országból özönleni kezdtek a madarászok a faluba, hogy megfigyeljék és lencsevégre kapják az erre­felé igencsak ritkaságnak számító madarat. A gerle jól érzi itt magát, de elképzelhető, hogy a havazással búcsút int a településnek.

Pálinkás Csaba büszkén mutatja a felfedezésszámba menő ritka képet

Forrás: a szerző felvétele

Pálinkás Csaba bő hónappal karácsony előtt hatalmas ajándékot kapott az élettől. A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban kulturális szervezőként dolgozó, gyerekkora óta természetbarát, madarász kertjébe olyan vendég látogatott, akire egyáltalán nem számított, viszont a látogató hírére az egész madarásztársadalom felkapta a fejét.

– November 19-én a kertben dolgoztam, amikor észrevettem, hogy a fűzfára leszállt egy madár, amit először vadgerlének gondoltam – mesélte Csaba.

– Hát, ez meg mit keres itt? – töprengtem, hiszen költöző madár, a balkáni gerlével szemben csak a nyarat tölti nálunk. Feltűnt, hogy színes, barnás a szárnya, a hasát meg vöröses árnyalatú tollak fedik.

– Mire ezt végiggondoltam, el is repült a fáról. Késő délután már tudatosan kerestem, és egy gesztenyefán meg is találtam néhány balkáni gerle társaságában.

– Előkaptam fényképezőgépemet és sikerült két felvételt készíteni róla. Gyanús volt, hogy ez egy „más” gerle lehet, talán egy hibrid vagy egy keleti, amely Közép-Ázsiában, Távol-Keleten, Szibériától Japánig él, sok ezer kilométerre tőlünk. A képeket feltöltöttem a közösségi oldalra, ahol van egy madarászok alkotta, madárhatározó zárt csoport.

– Perceken belül rengetegen „rárepültek” a témára. Akkor még nem árultam el, hol készült a felvétel. Alig tudtam aludni az izgalomtól. Reggel korán keltem, és szerencsém volt.

Pálinkás Csaba büszkén mutatja a felfedezésszámba menő ritka képet
Forrás: a szerző felvétele

– A madár öt balkáni gerle társaságában megjelent a szomszéd szilvafája alatt. Sikerült újabb képeket készítenem. Akkor már megírtam a Facebookon, hogy Tószegen tanyázik egy keleti gerle.

– Azóta az ország különböző részeiből, Somoskő­újfalutól Békéscsabáig száznál is több madarász fordult meg a faluban, általában sikerült is megfigyelniük ezt a szép galambfélét.

A madár azonosításában, ahogy a madarászok fogalmaznak, meghatározásában Kókay Szabolcs természetfestő, a Magyar Madártani Egyesület illusztrátora segített, mondta ki egyértelműen, hogy keleti gerle látogatott Tószegre. Ez szenzációnak számít. Egyszer, 2010-ben a Fertő-tó környékén láttak egy példányt ebből a fajtából, ez a második alkalom. Ki tudja, lesz-e harmadik?

Pálinkás Csaba kis korától járja a természetet. A madarászkodás bő tíz esztendeje vált a hobbijává, mondhatni, szenvedélyévé. Azt mondja, ha madárhangot hall, azonnal odakapja a fejét. A madártani egyesület megyei alelnöke, tagja a Jászkun Természetvédelmi Szervezetnek.

Szenzációnak számít nálunk a keleti gerle (jobbra)
Fotós: Oláh Zoltán

A keleti gerle már lassan két hete tartózkodik Tó­szegen. Arról kérdeztük Csabát, szerinte meddig marad a madár a falu környékén.

– Az időjárás hozhatta ide, az is viheti el – vélekedett.

– A réten még talál magokat, abból megtöltheti a begyét, az éjszakákat a faluban, magas fákon tölti. Jó lenne, ha tavaszig maradna. Annak viszont örülök, hogy itt járt, és sikerült őt felfedezni, megfigyelni – mondta.

Fekete Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!