SZOLNOK

2017.12.08. 14:45

Fontos, hogy a gyerek kellő ön-, pálya- és munkaerőpiaci ismerettel rendelkezzen

„Mi a pálya?” – tették fel a kérdést képletesen csütörtökön a Szolnoki Tankerületi Központ pályaorientációs projektjének nyitórendezvényén.

Ezen a tankerület fenntartásában működő intézmények vezetői és pálya­orientációs munkatársai ismerkedtek meg ezzel az idei év novemberétől 2019. október végéig tartó programmal.

A kilencvenes évek közepétől a pályaválasztás helyett a pályaorientáció fogalma használatos, mivel ez nem csupán egyszeri döntés, hanem egy folyamat. A felnőttkori tudatos pályaépítéshez elengedhetetlen a sikeres pálya- és szakmaválasztás, aminek előfeltétele, hogy a gyerek kellő ön-, pálya- és munkaerőpiaci ismerettel rendelkezzen.

Ezt a köznevelés rendszerében a szakköri foglalkozások és tanműhelyekben tett látogatások mellett vállalatlátogatásokkal is elősegítenék, hogy a diákok valós körülmények között is megismerkedhessenek a különböző szakmákkal.

Emellett a projektmunkák során és többek között a Szakma Sztár Fesztiválon felmérhetnék egy-egy területen való jártasságukat.

A projekt az általános iskolában a 2.–5. évfolyamosokat és a 6.–7. évfolyamon tanulókat célozza meg, alsó tagozatban és ötödikben az érdeklődés felkeltése a cél, emellett fontos, hogy a diákok megismerjék saját képességeiket.

A 7. és 8. évfolyamon a tehetségük, képességeik alapján kapnak segítséget a pályaválasztáshoz.

A középiskolában kiemelt szerepet kapnak a szakmaválasztást is segítő, természettudományos, informatikai és műszaki területeket érintő szakkörök, valamint projektmunkák. De a felsőoktatási intézmények és szakkiállításokon való részvétel is.

K. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!