SZOLNOK

2017.12.10. 06:58

Generációk életét követheti végig a szolnoki háziorvos, dr. Nemes József

A Magyar Orvosi Kamara legrangosabb kitüntetésével, Hippokratész-­emlékéremmel ismerték el a napokban dr. Nemes József szolnoki háziorvos több évtizedes tevékenységét. A szakember korábban a megyei kamara titkári, jelenleg a felügyelőbizottság elnöki pozícióját tölti be.

Dr. Nemes József munkáját a szakma ismerte el

Fotó: Mészáros János

– Édesapám is háziorvosként dolgozott Újszászon, édesanyám az asszisztense volt, ebben az orvoslással „megfertőzött” környezetben nőttem fel.

– Jól tudtam tehát, mivel jár a körzeti orvosi hivatás, hiszen láttam a szüleim mindennapjait – meséli a szolnoki Kolozsvári úti rendelőben praktizáló orvos.

– Igazán komolyan soha nem merült fel bennem, hogy más területet válasszak, egyenes út vezetett az orvosi egyetemre.

– Utána egyből a Hetényi kórház II. belgyógyászati osztályára kerültem, ott töltöttem kilenc évet, majd épp harminc esztendővel ezelőtt döntöttem úgy, hogy háziorvosként folytatom a munkámat.

– Azóta is itt vagyok, így gyakorlatilag két munkahelyem volt egész életemben.

– Mitől szép a háziorvoslás?

– Úgy érzem, sokkal közvetlenebb, emberközelibb, mint a kórházi munka. Itt generációk életét követhetem végig, s a felelősség is óriási, hiszen minden döntésemnek látom, végigkísérem a következményét.

– De a közvetlen kapcsolat szépségét adják azok a pillanatok is, amikor egy 90. éves születésnapján köszöntött betegem azt mondja, nekem is részem van abban, hogy ő ezt megérhette.

– Évtizedek óta részt vesz a kamara munkájában is. Miért tartja ezt fontosnak?

– Az orvosi hivatás szerteágazó tevékenység. Az orvos nem csupán gyógyít, de részt vesz a társadalom nevelésében is, jó esetben társadalmi szerepeket is vállal. Ilyen a kamarai tevékenység is.

– Jómagam két cikluson keresztül láttam el a titkári teendőket, a munkám jobbára abból állt, hogy segítsem a hatékony működést.

– A gazdaságos működés mindig fontos szempont volt, s büszke vagyok rá, hogy sikerült elsők között saját irodát kialakítanunk, miközben a megyei irodák többsége bérelt ingatlanban működött.

– Felügyelőbizottsági elnökként pedig nyilván a megfelelő működés ellenőrzése a feladatom. Elmondhatom, hogy rendkívül egyszerű dolgom van, hiszen egy jól működő kamarát igazán könnyű dolog ellenőrizni.

Dr. Nemes József munkáját a szakma ismerte el
Fotós: Mészáros János

– Nagy segítséget jelent ebben, hogy dr. Papp Edit személyében igazán felkészült irodavezetőnk van. Ám nem csak mi magunk tartjuk jónak a működésünket, hiszen nemrégiben ellenőrzést végzett nálunk az Állami Számvevőszék, amely szintén jogszerűnek tartotta a tevékenykedésünket.

– Az pedig, hogy megkaptam a Hippokratész-díjat, azért is különösen fontos számomra, mert mindenkinek a kollégák elismerése esik jól leginkább. Országosan elismert szaktekintélyek nevei olvashatóak a Hippokratész-díjasok sorában, köztük szerepelni igazán megtisztelő.

Az ókori orvos szellemében

A Hippokratész-emlékérmet minden esztendőben a Magyar Orvosi Kamara éves küldöttközgyűlésén adják át az arra érdemeseknek.

A kamara 1999-ben alapította ezt a díjat a szervezet munkájában kimagasló érdemeket szerzett kamarai tagok kitüntetésére.

A díjazandók személyére a kamara valamennyi tagja és szervezete javaslatot tehet. Odaítéléséről az emlékérem kuratóriuma dönt.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!