JÁSZBERÉNY

2017.12.07. 19:55

Nincs lógás Jászberényben, minden lófrálót ellenőriznek

Viszonylag gyorsan beivódott a berényi diákság tudatába, hogy a városban működő ifjúságvédelmi csoport tagjai azért járják a parkokat, tereket, hogy az iskolaidőben csellengő fiatalokat visszairányítsák iskoláikba. Szerencsére a figyelmeztetést segítségként és nem felesleges akadékoskodásként fogják fel.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Egyértelműen az iskolájukkal ellentétes irányba haladó diákcsoportot állítottak meg a jászberényi közterület-felügyelők a minap. Kedélyesen váltottak néhány szót, majd a fiatalok mosolyogva megfordultak, és útnak indultak. Az iskola felé vették az irányt… Nem látványos akcióról volt szó, csak egy rövid kérdés-feleletről, de az üzenet egyértelmű volt a fiatalok számára.

A Jászberényi Rendőrkapitányság megelőzési és tanácsadási konferenciája keretében, 2014-ben jött létre az ifjúságvédelmi csoport az önkormányzattal, szociális intézményekkel, civil közösségekkel együttműködésben.

Orosz Tibor, a kapitányság megbízott bűnmegelőzési és értékelő előadója elmondta, a csoport megalakításának elsődleges célja épp az volt, hogy az iskolaidőben közterületeken csellengő diákokat visszairányítsák, visszavigyék az iskolákba.

A feladat ellátásában pedig kiemelt partnerként jelent meg a kezdetektől a Jászberényi Család- és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, illetve idén tavasztól esetenként a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjait is bevonták az ellenőrzésbe.

– A csoport Jászberényben alakult meg, ugyanakkor a berényi kapitányság rendőrei közterületi szolgálatuk teljesítése idején, a Jászság területén szintén ellenőrzik a csellengő diákokat iskolalátogatási időben. Így a program részbeni kiterjesztése már megvalósult az összes jászsági településen – mondta Orosz Tibor.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

A diákok is gyorsan elfogadták a csoport működését. Az ellenőrzések alkalmával ugyanis a közismert „csoportképző helyeken”, például a Margit-szigeten, a piac területén, a városi parkokban, játszótereken a diákok már előre mutatják az ellenőrzőjüket, hogy engedéllyel tartózkodnak az iskolán kívül, mondjuk egy tanítás nélküli óra idején.

A bűnmegelőzési előadó hozzátette, hogy a közterületeket, a közterületeken lévők védelmét a csoport működése mellett is a szükséges erővel és eszközökkel biztosítják Jászberényben és a Jászság minden településén. Munkájukban pedig stratégiai partnerek a polgárőr egyesületek.

Azt tervezik, hogy az ifjúságvédelmi csoport a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal közösen, illetve más szervezetek bevonásával, az ellenőrzéseket kiterjeszti eseti jelleggel a szórakozóhelyekre is a délutáni, valamint esti időszakban.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!