SZOLNOK

2017.12.04. 15:28

Paktumot kötöttek Szolnokon, hogy elősegítsék a város foglalkoztatási helyzetének javítását

A Területi Operatív Program keretében Szolnok városban 2017. március 17-én Foglalkoztatási Együttműködés (Paktum) jött létre. A Foglalkoztatási Paktumban a munkaerő-piac különböző szereplői vesznek részt, jelenleg 27 szervezet.

A Paktum feladata, hogy elősegítse Szolnok Megyei Jogú Város foglalkoztatási helyzetének javítását, az állás nélkül lévő szolnoki állampolgárok elhelyezkedését, a városban működő munkáltatók munkaerő-hiányának mérséklését.

A Paktumszervezet, feladatainak segítésére 3 munkacsoportot hozott létre, amelyek tevékenységükkel elősegítik a város munkaerőigényekhez alkalmazkodó humánerőforrás-fejlesztését, a helyi sajátosságokat előtérbe helyező befektetésösztönzési akciók és eszközök tárának kidolgozását, valamint hozzájárulnak a Szolnoki Életpálya-modell kialakításához.

A foglalkoztatás növelése érdekében kiemelt célunk helyi vállalkozások megerősítése, új befektetések ösztönzése. Ennek érdekében számos programot, szolgáltatást, támogatást nyújt a projekt a munkáltatók és a munkát keresők részére.

Októbertől elérhetők a foglalkoztatást segítő támogatások. Az álláskeresők fejlesztésén, képzésén túl az új munkaerő felvételét bértámogatások is segítik.

Amennyiben szükséges, a munkahelyi beilleszkedésben képzett mentorok nyújtanak segítséget. Az elérhető támogatásokról, az ügyintézés menetéről a kormányhivatal foglalkoztatási osztályának munkatársai nyújtanak részletes

tájékoztatást.

Még az idén elindul a szolnoki vállalkozók részére kínált 3 éves szolgáltatáscsomag: a Paktuminkubátor programrész keretében üzleti reggeliken, szakmai workshopokon, kezdő és már működő vállalkozások számára szervezett rendszeres fórumokon, vezetői tréningeken kínálunk lehetőséget a formális és informális kapcsolatépítésre, az üzleti partnerkeresésre, az információáramlás

megkönnyítésére.

Magát ez együttműködést is tanulnunk kell még: ehhez nyújt kiváló segítséget a Paktumakadémia, amelynek keretében a hazai és európai foglalkoztatási paktumok révén létrejött együttműködési hálózatok feltérképezése, szolgálatásaik és működési rendjük megismerése, jó gyakorlataik megismerése, és amennyiben lehetséges, helyi viszonyokhoz történő adaptálása történhet meg.

A projektben 3 alkalommal Szolnokon, 3 alkalommal pedig Veszprémben megrendezésre kerülő országos paktumkonferenciák biztosítják a Magyarországon jelenleg működő Paktumok tevékenysége alatt összegyűjtött jó gyakorlatok megosztását, az Irányító

Hatósággal való személyes kapcsolattartást és a szakmai koordináció lehetőségét.

A Paktumszervezet évente kétszer ülésezik: a márciusi alakuló ülés után a mai soros féléves ülésen egy meghatározó, társadalmi szerepvállalással is bíró középvállalkozás szemszögéből ismerhetjük meg a munkaerővel szembeni elvárásokat és a vállalati képzési rendszereket, a további napirendekben pedig tájékoztatást hallhatnak a paktumszervezeti tagok az elmúlt közel 9 hónapban

elvégzett projekttevékenységekről és azok eredményeiről.

A foglalkoztatási fórum lehetőséget teremt arra is, hogy a paktumszervezet tagjai kötetlenül tudjanak egymással információt cserélni – kihasználva a paktum projekt legfontosabb hozzáadott értékét: az együttműködés hatékonyságát leginkább biztosító

kommunikációs formát.

A programot az Európai Unió támogatásával Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal és az Impulzus Egyesület konzorciumi formában valósítja meg. A támogatás összege 1.266.496.244.- Ft, a támogatás intenzitása 100%.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!