CSÉPA

2017.12.07. 17:25

„Szellemautó” borzolja a kedélyeket Csépán – nem tudni, kié, de nagyon rossz helyen parkolt

Egy elhagyott autó adott témát heteken keresztül a csépaiaknak. A kocsi tulajdonosa a település központjában tette le járművét, majd sorsára hagyta. Vajon hogyan szabadulhat meg egy település a „szellemautóktól”?

Ezt a személyautót nemrég hagyta valaki Csépa központjában, az egyik út mellett – mutatja Pintér László önkormányzati dolgozó. A hivatal már intézkedett, a járművet a napokban szállították el egy homlokrakodóval

Fotó: Mészáros János

„Szellemautó” borzolja a csépai lakosok kedélyét. Hetekkel ezelőtt egy ismeretlen, elhagyott kocsira lettek figyelmesek a helyiek. A jármű tulajdonosa a település központjába, egy kereszteződés közvetlen közelébe parkolt le kocsijával, majd azt magára hagyta.

Ahogy teltek a napok, úgy szaporodott a járművön a horpadás, a karistolás és a repedés. A szelídebb lelkületű arra járók megrovó pillantással köszöntötték nap mint nap az autót, mások jól irányzott rúgással vezették le rajta a felgyülemlett napi feszültségüket. Közben persze vadabbnál vadabb történetek keltek szárnyra a kocsi sorsát illetően.

– Volt, aki azt feltételezi, ez egy lopott autó és éppen itt fogyott ki a benzin belőle. Mások arról suttognak, valami bűncselekményhez használhatták a járművet – meséli az egyik helybéli asszony. Egy másik lakos arról beszél, szerinte embercsempészek használhatták az ütött-kopott járgányt, a szomszédja viszont arra gyanakszik, hogy egy drogfutár. Mert Csépán – szerintük – minden előfordulhat. A valóság ennél sokkal prózaibb…

– Természetesen mi is felfigyeltünk a kocsira – mondja Fialka György polgármester. – Némi türelmi idő után szóltunk is a rendőröknek, hogy nézzék meg közelebbről is ezt az autót, főleg, hogy igen rossz helyen van. Azt mondták, az, hogy ott áll a kereszteződésénél, nem balesetveszélyes, így nem foglalkoznak vele – meséli a településvezető.

– A rendőrség szóvivője elmagyarázza, hogy kollégái a napi szolgálatellátáskor a gyanúsan közlekedő vagy álló járműveket ellenőrzik. Ha bejelentik, akkor is jogosultak az ellenőrzésre. Amennyiben azonban hatáskörükbe tartozó jogsértés nem állapítható meg (például a csépai esetnél), úgy nem illetékesek intézkedni. Az út üzemeltetője azonban – meghatározott esetekben – a jármű elszállításáról intézkedhet.

Nos, az önkormányzat intézkedett is: kimentek egy homlokrakodó markolóval, megemelték a kocsit, és pár napja elvitték egy „semleges” közterületre.

Ezt a személyautót nemrég hagyta valaki Csépa központjában, az egyik út mellett – mutatja Pintér László önkormányzati dolgozó. A hivatal már intézkedett, a járművet a napokban szállították el egy homlokrakodóval
Fotós: Mészáros János

 

– Arra ügyeltünk, nehogy baja legyen az autónak, nem nyitottuk ki például, mert nem szeretnénk, hogy a tulajdonos később kártérítési igénnyel álljon elénk – majd Fialka György hozzáfűzi azt is, hogy bár kérték a rendőrséget, árulja el, kié a kocsi, a tulajdonos nevét nem adták ki. Az önkormányzat viszont annyit kiderített, hogy egy korábban Csépán élő illetőé a jármű, aki miután elköltözött a faluból (jelentős közüzemi tartozást halmozva fel), hátrahagyta kocsiját. Az önkormányzat tehát arrébb tette a járgányt, de ezzel nem oldódott meg véglegesen a probléma, hiszen a kocsit most csak máshol eszi az idő…

Csak, ha nincs rajtuk rendszám

Nem csak Csépán okoznak gondot a „szellemautók”. A megyeszékhelyen már idén körülbelül hat roncsautót szállíttatott el az önkormányzat, volt közöttük rossz állapotú, de vitettek már el luxuskategóriás gépjárművet is. Csak azokat az autókat lehet elszállíttatni, amelyeken nincs rendszám. A közterület-felügyelet az elszállítás előtt minden esetben felveszi a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy az adott gépjárművet körözik-e, szerepelhetett-e bűnügyben, ha ezeket tisztázták, csak akkor intézkedhetnek. A gazdátlan autókat jegyzőkönyv és állapotfelmérés után az egyik szolnoki telephelyre viszik. A közterület-felügyelet természetesen megpróbálja felkutatni a gépjármű tulajdonosát, hiszen az elszállításnak és a tárolásnak is van költsége: az elszállítás tizenhétezer, a tárolás naponta ezerkétszáz forintba kerül. Ha fél év elteltével sem jelentkezik a tulajdonos, a gépjárművet elárverezheti a szállító cég.

Munkatársainktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!