JÁSZBERÉNY

2017.12.01. 12:45

Huszonöt év alatt minden évben sikerült kiadni a Jászsági Évkönyvet

A huszonötödik Jászsági Évkönyv kiadványát mutatták be hétfő délután a jászberényi Főnix Fészek Műhelyben.

A bemutatón közreműködött a Jászszentandráson élő Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter, a Neofolk Együttes alapítói 

Fotó: Banka Csaba

A rendezvénynek helyet adó befogadó színház vezetője, Várszegi Tibor köszöntötte a megjelenteket, majd az évkönyvet gondozó alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kertész Ottó üdvözölte a Jászság számos településéről érkezetteket.

Kifejezte örömét, hogy évről évre sikerült létrehozni a kötetet, úgy vélte, az évkönyvekben szereplő tanulmányok, összefoglalók sora összekötő kapcsot jelent múlt, jelen és a jövő között.

A kötetet ez alkalommal is dr. Pethő László szerkesztette, a huszonöt évkönyvben rajta kívül folyamatosan közreműködő szerző volt még dr. Wirth Lajos, illetve Fodor István Ferenc.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott méltatta háromosztatú megyénk egyik különleges térségeként jellemzett Jászságot, illetve az itt tetten érhető lokálpatriotizmust, valamint mindazt, amit ennek segítségével el tudtak érni a kistérség lakói.

A bemutatón közreműködött a Jászszentandráson élő Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter, a Neofolk Együttes alapítói
Fotós: Banka Csaba

A Jászságban tapasztalható pozitív folyamatok gyarapítják a megyét, az országot, velük együtt pedig a magyarságot. Úgy vélte, jóval több, mint egyszerűen a tények gyűjteménye – pedig az sem elhanyagolható –, a kötetet egy élő történelemkönyvnek is nevezhetjük.

A jubiláló évkönyv jelentőségét a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa, a jászárokszállási születésű dr. J. Nagy László történész elemezte.

Dr. Kállai Mária kormánymeg­bízott 
Fotós: Banka Csaba

Úgy vélte egy tudományos kiadvány fenntartásához jóval több kell a pénznél, hiszen szükség van hozzá szellemi kapacitásra, illetve az azt összefogó csapatra és a résztvevők közös akaratára is.

B. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!