Jászkunság

2017.12.13. 13:56

Több veszély leselkedik ránk az ünnepek közeledtével – vigyázzunk a zsebtolvajokkal!

Az év végi ünnepek közeledtével megtelnek a bevásárlóközpontok, zsúfoltabbak a tömegközlekedési eszközök, ami kedvezhet a tolvajoknak. Éppen ezért a karácsonyi bevásárlás közepette se feledkezzünk meg értékeink védelméről.

Tömegben fokozottan kell figyelni az értékeinkre

Forrás: Shutterstock

Az ajándékokat vásárlók nagyobb összegű készpénzt tartanak maguknál és gyakran előfordul, hogy a már kifizetett, nagyobb értékű csomagokat átmenetileg a járművekben hagyják.

A megyei rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet: fontos, hogy az ünnepi hangulatban se feledkezzünk meg a legalapvetőbb biztonsági szabályok betartásáról.

Fekete Miklós ezredes, megyei bűnmegelőzési osztályvezető elmondta, forgalmas helyen vagy tömegben fokozottan kell figyelni az értékeinkre, hiszen a zsebtolvajok jellemzően a zsúfolt helyeken vadásznak áldozataikra.

– A táskát mindig szorítsuk a testünkhöz és értékeinket tegyük biztonságos helyre. A kabát belső zsebébe vagy a kézitáska belső részébe, ne a külső zsebeibe.

– A bevásárlóközpontokban a táskánkat, csomagunkat mindig tartsuk magunknál, és vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyük le a pénztárcát a pultra vagy a bevásárlókocsiba – hangsúlyozta Fekete Miklós.

Az osztályvezető a gépkocsifeltörések megelőzéséről is beszélt, hiszen a karácsonyi bevásárlás során egyre több holmival hagyjuk el a boltokat.

– Amikor otthagyjuk a járművet a parkolóban, zárjuk be és ne hagyjunk benne semmilyen értéktárgyat jól látható helyen. Ezt persze nehéz megoldani, amikor egyszerre több ajándékot vásárolunk, de célszerű ezeket hazaszállítani, hogy még véletlenül se legyen kecsegtető a tolvajoknak – javasolta.

Dávid Mónika őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszakban fokozottabb forgalomra lehet számítani az utakon, mely még nagyobb türelmet és toleranciát kíván a közlekedőktől.

– A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak pedig nagyon fontos, hogy láthatóak legyenek, hiszen a ködös, esős időben vagy hóesésben még nehezebb észlelni őket.

– A KRESZ-szabályok betartása is nagyon lényeges, illetve hogy a gyalogosok a megfelelő helyen közlekedjenek. Jellemző ugyanis, hogy a karácsonyi bevásárlási forgatagban a gyalogosok olyan helyen próbálnak átkelni az úton, ahol nem megengedett, vagy pedig a kijelölt gyalogátkelőhely tilos jelzésén haladnak át. Ez nagyon veszélyes és sajnos tragédia is történt már emiatt.

Dávid Mónikától megtudtuk, hogy a legtöbb karambol azért következik be, mert az autóvezetők nem tartják be a követési távolságot, figyelmetlenek, és esetleg még a telefont is nyomkodják közben, vagy más egyéb dologgal terelődik el a figyelmük.

Emiatt egymásba csúsznak a járművek, és úgy nevezett ráfutásos balesetek történnek.

Tömegben fokozottan kell figyelni az értékeinkre
Forrás: Shutterstock

– Ennek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy mindig fokozottan figyelmesen és megfelelő követési távolságot hagyva közlekedjenek, felkészülve arra, hogy az előttük haladó járművek bármilyen oknál fogva megállhatnak.

– A parkolókban is számos baleset történik hátramenet közben, ezért mindig körültekintően tolassunk, és ha kell, valaki maradjon kint a gépkocsiból, hogy segítse a manővert, hogy ne történjen baleset.

– Legyünk kedvesek és előzékenyek a közlekedés során is, ne történjen agresszivitás, éppen elég az a feszültség, amely az ajándékok beszerzésével jár – tette hozzá Dávid Mónika.

Lakásunk védelméről is gondoskodjunk!

A karácsonyt nemcsak otthon, szeretteink körében töltjük, hanem vendégeskedéssel is telnek az ünnepek, ezért a lakásbetörések megelőzésére is fordítsunk kellő figyelmet.

Mindig zárjuk be az ajtókat, ablakokat és ha hosszabb időre hagyjuk felügyelet nélkül az otthonunkat, kérjünk meg egy rokont vagy szomszédot, hogy figyeljen a házra és mindig ürítse ki a postaládát.

– Rendkívül gyakori manapság, hogy ha elmegyünk nyaralni, az emlékezetes pillanatokról fotókat osztunk meg az interneten. Ez azért veszélyes, mert így világgá kürtöljük, hogy nem tartózkodunk otthon és a betörők ezt könnyen kihasználhatják. Ajánlott ezért néhány napot várni a fotók közzétételével – tanácsolta Fekete Miklós.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!