TISZA-TÓ

2018.01.03. 18:30

A balin lett az év hala

December 31-én lezárult a közönségszavazás a Magyar Haltani Társaság honlapján, ennek eredményeként 2018-ban a balin viselheti az Év Hala címet.

Balin

Forrás: Beküldött fotó

– A három jelöltre összesen, közel hatezer szavazat érkezett, melynek harmincnyolc százalékát kapta a verseny győztese, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót és a harmadiknak befutó kövicsíkot – tájékoztatott dr. Harka Ákos a tiszafüredi székhelyű társaság elnöke.

– A balin a legszebb halaink egyike. Nyúlánk, mérsékelten magas, nagyra növő faj, a magyarországi horgászrekord körülbelül tíz és fél kilogramm.

– Főként a nagyobb folyók nyílt vizét kedveli, jó alkalmazkodóképességét mutatja, hogy megél a nagyobb állóvizekben, sőt még a félsós tengeröblökben is, de a vízszennyezésre érzékeny.

Balin
Forrás: haltanitarsasag.hu

Mint megtudtuk, a balin az Európai Unió közösségi jelentőségű hala, a fennmaradását szolgáló úgynevezett Natura 2000-es területek egyik jelölőfaja. Hazai állományai stabilak, ezért horgászata a szabályok betartása mellett engedélyezett.

U.L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!