TOMAJMONOSTORA

2018.01.04. 15:30

Gyakorlatilag nincs munkanélküliség Tomajmonostorán

Eseménydús évet zárt a község. A pályázatokon jól szerepeltek, a közmunkaprogram fejlesztését és működtetését pedig a minisztérium is elismerte. Anyagi fronton sem panaszkodhatnak, még kisebb önerős fejlesztésekre is futotta.

Ujvári László

Az elismerést mutatja Fazekas Szabolcs polgármester.

Fotó: Ujvári László

– Nem voltak anyagi gondjaink, sikerrel fenn tudtuk tartani az elmúlt években felfejlesztett intézményrendszerünket. A faluban gyakorlatilag nincs munkanélküliség, elmondhatjuk, hogy mindenki dolgozott valamilyen formában – értékelte a 2017-es évet Fazekas Szabolcs polgármester.

A pozitívan elbírált területfejlesztési pályázatoknak köszönhetően hatszázmillió forintnyi uniós forrás érkezett a községbe, ezeket a ­következő években használják fel. Tovább fejlődik az iskola, megújul az orvosi rendelő és új torna­terem épül.

Önerőből is eszközöltek kisebb felújításokat, befejezték például a Hunyadi út és a Bajcsy út felújítását, emellett új térköves járdát építettek az Alkotmány és Rákóczi utakon. Régi vágyuk teljesült, amikor az iskola udvarán kialakítottak egy műfüves labdarúgópályát.

– Mivel folyamatosan csökken, egyre kevesebb a működési forrásunk, igyekszünk rövid időn belül önfenntartóvá válni megújuló energia alkalmazásával és energetikailag korszerű intézményekkel – mondta a településvezető.

Ebben a szellemben bővítik a közmunkaprogramot, idén vásároltak egy gombaházat és telepítettek szőlőt és gyümölcsöst. Mi sem bizonyítja jobban a program eredményeit, mint az, hogy november végén Pintér Sándor belügyminiszter ismerte el a településen folyó munkát.

Az elismerést mutatja Fazekas Szabolcs polgármester.
Fotós: Ujvári László

A vállveregetés mellé pénzjutalom is járt, így új gépsort vásárolhatnak. Olyat, ami a gyümölcsből gyümölcslevet készít.

A felsoroltakon kívül más eszközök is rendelkezésükre állnak, hogy élhetőbbé és jobbá tegyék Tomajmonostorát. Az önkormányzati alapítású Tomajmonostora és Újszentgyörgy Gyermekeiért Közalapítvány szervezi a gyerekek oktatáson kívüli ­programjait.

De a gyerekek, valamint nagycsaládosok mellett egyaránt figyelnek az idősekre és rászorulókra, decemberben négy kamion szenet osztottak szét a lakosok között.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!