TISZAFÜRED

2018.01.22. 11:23

Miniszteri elismerésben részesült a fiatal füredi karmester

Nem jellemző, hogy valaki a harmincas évei elején magas rangú elismerést kap a szakmájában, persze kivétel mindig, mindenhol akad. Ilyen Kerekes András, a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola intézményvezető-helyettese, aki nemrég a Földművelésügyi Minisztériumban vehetett át miniszteri elismerő oklevelet.

Ujvári László

dav

Munkájának értékét mutatja, hogy az egyik legfiatalabb volt az elismert szakemberek között. Első gondolata természetesen a meglepettség volt.

– Nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy felterjesztettek erre az elismerésre. Csak néhány nappal korábban tudtam meg. Az indoklás szerint a zeneiskola és a zenekar vezetésében végzett munkámért díjaztak – magyarázta a fiatal szakember.

Ettől függetlenül ugyanúgy dolgozik tovább, ahogy eddig. Pályafutása elején, derekán minden elismerés egyfajta terhet is jelent az embernek, mert kötelezettséggel jár. A minőséget és színvonalat ezután már nem lehet leadni.

A harmincnégy esztendős karmester esetében is felmerül: Megelőlegezett, vagy utólag adott elismerésről beszélünk?

– Úgy gondolom, mindkettő. Bízom benne, hosszú pálya áll még előttem, aminek nem ez a csúcsa – nevet fel.

– Tizenegy éve dolgozok itt Tiszafüreden. Egyrészt az eddigi munkámért, másrészt egyfajta bizalommegadásnak tartom – fogalmazott.

Már nagyon fiatalon rálépett a zenei pályát jelentő ösvényre, az általános iskola második osztálya óta zenél. Magát elsősorban zenésznek tartja, de, mint intézményvezető-helyettes vesz részt a megyeszerte híres, országszerte többszörösen elismert Fekete László Zeneiskola életében, vezetésében.

Miután elvégezte a szükséges iskolákat, egészen a zeneművészeti főiskoláig, tanítani kezdett. Rövid időn belül felvételt nyert a debreceni helyőrségi zenekarba, ahol öt és fél év alatt megtapasztalta, milyen profi közegben dolgozni.

Az ott szerzett tudásnak nagy hasznát vette a folytatásban, mint intézményvezető-helyettes és zenekarvezető egyaránt.

– Ebbe az iskolába jártam én is, itt tanultam hosszú évekig. Amikor megüresedett egy tanári állás, nem sokat gondolkodtam, örömmel tettem eleget a felkérésnek.

– Hazajöttem, ami rendkívül jó érzés volt. Bár tudni kell, hogy teljesen sosem szakadtam el ettől az intézménytől – idézte fel.

Neve és arca már egybeforrt a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekarral. A zenekar vezetése sok munkával jár, de igyekszik egyensúlyt tartani munka és magánélet között.

Bármivel fordulhatnak hozzá a fiatalok, amiben tud, segít. Talán ez a kulcsa annak, hogy a füredi fúvósok mára egy összetartó, családias közösség lett.

Mikor átvette a zenekart, alig húszan jártak rendszeresen zenekari próbákra, egy-egy nagyobb eseményre ma már 65-70 főt is ki tudnak állítani, de a kisebb fellépéseken is 35-40 fő figyeli minden mozdulatát. Az áldozatos munkát pedig siker koronázza: komoly nemzetközi díjat nyertek Lengyelországban.

– Meghívásos alapon vettünk részt az eseményen, Poznan-tól nem messzire. Előzetesen már utánanéztünk, milyen kritériumoknak kell megfelelni. Szigorú pontrendszer alapján, neves tagokból álló zsűri díjazta a fellépő zenekarokat. Sikerült elhoznunk a verseny nagydíját – részletezte a karmester.

– A többi zenekart hallgatva, nem voltunk biztosak, hogy ilyen helyezést tudunk elérni. Nagyon jó együttesek voltak – érzékeltette a mezőny erősségét.

Fotós: Ujvári László

A zsűriben olyan szakemberek ültek, mint a lengyel légierő zenekarának karmestere, aki egyben a varsói zeneakadémia tanára, vagy a poznani filharmonikusok vezetője. Az értékelésben kiemelték: a verseny fennállása óta még senkinek nem adtak ilyen magas pontszámot dinamikára és artikulációra.

Az eddig elért eredmények, elismerések és díjak jó alapot adnak arra, hogy továbblépjenek, új célokat tűzzenek ki maguk elé. A füredi szakember úgy látja, a legnehezebb feladat a jelenlegi szint fenntartása lesz, de hosszútávon az egy helyben toporgás sem kifizetődő, mindig tovább kell gondolkodni.

Nehezen teljesíthető, de nem megoldhatatlan a következő céljuk, szeretnének részt venni egy komolyabb külföldi úton. Példaként említette, hogy a balmazújvárosi zenekar idén Pekingbe látogat majd.

Kerekes Andrást egyéni céljairól is kérdeztük. Kétéves egyetemi képzést végez Debrecenben, májusban lesz a diploma-hangversenye. Most egyelőre erre koncentrál, de a zeneiskola is sok feladatot tartogat a jövőben.

Az intézmény költözés előtt áll, az egykori Bika Szálló, későbbi kollégium patinás épületében rendezkednek be, de a költözés hatalmas munkával, átszervezésekkel jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!