szolnok

2019.04.07. 21:00

A ló gyógyító ereje a mozgásában is rejlik

A lovasterápia ahogy hazánkban, úgy a megyében is mondhatni gyerekcipőben jár. Sokan nem hisznek az erejében, a hatásában, vannak azonban, akik saját tapasztalatból mondják, hogy képes csodát művelni.

Csajbók Ivett, szolnoki gyógypedagógus és lovasterapeuta óvodás és iskoláskorú gyermekek terápiás lovagoltatásával foglalkozik képesség-, készség- és mozgásfejlesztés céljából.

Régi, nagy álmom volt, hogy gyógypedagógiai lovasterapeutaként dolgozzam kezdte. Az egyetemen ahova gyógypedagógia szakra jártam volt egy tanárom, aki ezzel foglalkozott és mellé szegődtem, ismerkedtem ennek a működésével. Később elvégeztem egy készség és képességfejlesztő lovasterapeuta képzést, valamint ezzel párhuzamosan a mozgásfejlesztés lóháton elnevezésű képzést is.

Ivett elárulta, nem csak problémával küldő gyerekeknek tesz jót a lovaglás.

A ló csodája abban rejlik, hogy lépésben úgy mozog a medencéje, ahogy az ember medencéje mozog járás közben mondta. Ez például azoknak, akiknek izomtónus problémájuk van, mozgásukban korlátozottak, azoknak kifejezetten jót tesz. A folyamatos mozgásnak köszönhetően ez az idegrendszert is stimulálja, ami pedig az egyensúly problémákat, a mozgáskoordinációt nagyon jól fejleszti. Emellett az erőnlétet és az állóképességet is próbára teszi.

A szakember amellett, hogy 100 százalékig hisz a terápia hasznosságában és erejében, folyamatosan szembesül a sikerekkel a munkája során.

Van olyan gyerekünk, aki 24. hétre született, két naposan agyvérzést kapott, és emiatt mind a négy végtagja érintett mesélte. Első alkalommal, mikor találkoztunk, a gyerek magzatpózban ült a lovon a merev izületek miatt, kapaszkodni is alig tudott. Azonban pár alkalom után már mondhatni kiegyenesedve ült fel a ló hátára. Ez egy nagyon nagy eredmény…

A terapeuta elárulta, egyre több olyan gyermek van, aki valamilyen problémával küzd.

Folyamatosan nő a számuk és ebben a genetika, valamint a magzati korban elszenvedett ártalmak, behatások is nagy szerepet játszanak. Ilyen például a stressz, és a táplálkozás.

Ivett hozzátette, nem csak azok a gyermekek tartoznak ebbe a csoportba, aki orvosilag megállapított problémával küzdenek. Hanem azok is, akiknek lelki, pszichés gondjuk van.

Például akiknek elváltak a szülei. De előfordul, hogy egy testvér érkezését sem könnyű feldolgozni mondta. Nekik is nagy segítséget tud nyújtani a lovasterápia.

A szakember végezetül elárulta, a gyerekek fejlődése mellett nagyon nagy erőt tud adni az is, hogy a szülők is folyamatosan látják a sikereket, az előrehaladást.

Éppen ezért bízunk abban, hogy egyre többen lesznek, akik belátják, hogy a ló nagyon jó partner a problémával küzdő gyerekek fejlesztésében.

Hazánkban négy szakága érhető el a lovasterápiának: hippoterápia, lovas pszichoterápia, gyógypedagógiai lovaglás, és a parasport

Hippoterápia – gyógytornászok végzik – azoknak jó, akik baleset, agyvérzés, stb. következtében mozgás rehabilitációra szorulnak

Pszichoterápia – pszichológusok végzik – pszichés problémával küzdőknek javasolt

Gyógypedagógiai lovasterápia – gyógypedagógus- lovasterapeuta vezeti – sajátos nevelési igényű gyerekeknek való

Parasport – speciális képzettséggel rendelkező lovas szakemberek, edzők segítségével – speciális lovas oktatás fogyatékkal élő lovasok számára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!