Kultúra

2009.03.13. 11:49

Megyei március 15-i ünnepségek

A 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160 évvel ezelőtti eseményeiről, neves történelmi szereplőiről, hőseiről Jász-Nagykun-Szolnok megye településein a hét végén megemlékezéseket, ünnepségeket tartanak.

SZOLJON

Szolnok

Március 13-án 10 órakor a városháza aulájában tiszteletadás és koszorúzás lesz. 11 órakor a Római Katolikus Temető 1848-as emlékművénél katonai tiszteletadás és koszorúzás, 14 órakor a Mária út 48. alatt Bacsó Nándor emléktábláját avatják fel. A Damjanich János Múzeumnál 15 órakor kezdődik megemlékezés és koszorúzás. Március 15-én 9.30-kor megemlékezés és koszorúzás lesz az emléktábláknál. A Kossuth téren 10 órakor ünnepi műsor lesz. 10.30-kor lovasbemutató lesz látható, majd 10.40-kor történelmi felvonulás indul a Szapáry úttól a Damjanich-szoborig, ott 11-kor megemlékezés és koszorúzás, 12 órakor a Vártemplomban ünnepi szentmise kezdődik. A TISZApART moziban 15 órától vetítik a Kőszívű ember fiai című magyar filmet, melynek megtekintése díjtalan. Este hat órakor a Damjanich-szobornál gyertyagyújtás lesz.

Kiállításokkal is emlékeznek a jeles évfordulóra a városban: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve kiállítást rendezett, melyen számos eredeti dokumentum, nyomtatvány, levelezés, plakát, valamint katonai viseletek színes reprodukciói láthatók. A kiállítás május 26-ig tekinthető meg a levéltár (Pozsonyi u. 40-42.) épületében. „Ilyen tavasz csak egy volt életemben... ,, A dicsőség napjai című kiállítás május 17-ig  lesz látható a Damjanich János Múzeumban. A Hadtörténeti Múzeumból Szolnokra érkezett ereklye, Damjanich János tábornok szablyája és Knezich Károly honvéd tábornok ereklyéje, eredeti rendjele is látható a tárlaton. A szolnoki csata 160. évfordulója alkalmából  Bem József generális életéről kiállítás nyílt a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárban, mely március 28-ig látogatható. Bényi László festőművész kiállítása vasárnap 17 órakor nyílik az Aba-Novák Kulturális Központban, Bényi László születésének 100., és Aba-Novák Vilmos születésének 115. évfordulója alkalmából. A tárlatot Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos örököse nyitja meg, mely április 10-ig látogatható.

Március 14-én az Aba-Novák Kulturális Központban 11 órakor János vitéz hiteles története képekben elmesélve című, illetve szombat délelőtti családi program várja az oda betérőket.

Kisújszállás

Fáklyás megemlékezést tartanak a településen, több helyszínen március 14-én, az Illéssy-Kossuth emlékkaputól az Illéssy és Kossuth-szobrokig. A vonulásban, ünnepi programban közreműködik a Nagykun Nándor Huszárbandérium, a ''48-as Asszonykórus. Este hét órakor a ''48-as Olvasókör székházában megemlékezést tart az olvasókör. A városi ünnepség és koszorúzás a városháza előtt és a Kálvin parkban március 15-én lesz, ahol többek között a debreceni Csokonai Színház művészei lépnek fel forradalmi programjukkal, majd koszorúzás és ünnepség lesz az 1848/49-es emlékműnél.

Jászberény

Vasárnap 9 órakor a Római Katolikus Főtemplomban ünnepi szentmise kezdődik.  Az 1848-as emlékműnél 10 órától ünnepséget tartanak, majd koszorúzás lesz az 1848-as emlékműnél és a Petőfi szobornál, azután megemlékezés lesz az 1848-49-es hősök síremlékénél, a Fehértói temetőben. A délelőtti rendezvényeken a Jász Lovasbandérium is felvonul. A Déryné Művelődési Központban 14 órakor szavalóverseny kezdődik.

Jászárokszállás

Szombaton a Jászárokszállási Gazdakör „48-as vacsorát” tart. A program délután 5 órakor a Szentháromság templomban szentmisével kezdődik. Az ünnepség kapcsán elhangzanak szavalatok, ünnepi beszédet tartanak, 48-as dalok és a Parázs hagyományőrző Együttes is szerepel. Március 15-én 15 órakor koszorúzási ünnepség kezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléktáblájánál, utána ünnepi műsor lesz látható tanulók közreműködésével. Hit-vallás címmel Ördög Margit tűzzománcos kiállítását Gyenes Gyula főesperes, címzetes pápai prelátus nyitja meg, mely március 25-ig lesz látható a Petőfi Művelődési Házban.

Karcag

A városi ünnepség vasárnap 9.45-kor az országzászló felvonásával kezdődik, melyen a Kováts Mihály Huszár Emlékraj huszárjai is közreműködnek. Ünnep istentisztelet lesz a református templomban, igét Nagytiszteletű Nagy Béla lelkész hirdet. Kiállítás nyílik 14 órakor a Györffy István Nagykun Múzeumban Kovács László fazekas, a Népművészet Mestere, Madár Helga fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere és Kiss István festőművész alkotásaiból. Az  önkormányzati ülésen kitüntetéseket adnak át, majd ünnepi műsorral emlékeznek, melyben közreműködik Csikos Sándor Jászai- és Kazinczy-díjas színművész, Vizy Márton zeneszerző, előadóművész és Vigh Kristóf zeneszerző, zongoraművész. A huszáros felvonulás 16 órakor kezdődik a Kossuth téren, azután a Petőfi szobor előtt megemlékezés és koszorúzás lesz, iskolások ünnepi műsorával. Diákok fáklyás felvonulása 18.15-kor indul a Horváth Ferenc utcától a Bajcsy-Zs. utcáig, melyen a Pipás zenekar közreműködik. Este 8-tól az Ifjúsági Házban táncház lesz a Szeredás népzenei együttessel.

Törökszentmiklós

Szombaton fáklyás felvonulás indul a Petőfi iskolától a Kossuth szoborhoz 18.48 órakor, ahol ünnepi beszéd, emlékműsor lesz. 19.45-kor megkoszorúzzák a Kossuth-emléktáblát (Kossuth út 127.). Este nyolc órakor a művelődési központ  pincegalériáján Nagyczakó Gyöngyi festőművész Képeimből című kiállítása nyílik, melyen a művészt Holló Krisztián kubai magyar konzul, kulturális attasé méltatja. A művelődési központban a Pipás zenekarral és a Miklós néptáncegyüttessel 20.30-tól Pilvax kávéház, borház, táncház zárja a napot.
Vasárnap 10 órakor ünnepi szentmise kezdődik a katolikus főtemplomban, valamint istentisztelet a református templomban. Megemlékezés és koszorúzás 11.14-kor lesz a Kossuth-szobornál, beszédet dr. Juhász Enikő, a város polgármestere mond. A Helytörténeti Gyűjtemény épületében (Almási út 20.) családi történelmi játszóház várja az érdeklődőket 14-től 18 óráig. A programban csákó, kokárda, 48-as zászló, játékos feladatok, 48-as jelképek készítése szerepel.

Mezőtúr

Március 15-én ünnepi istentiszteletet tartanak 10 órától a belvárosi református nagytemplomban. Igét Éger Ádám református lelkipásztor hirdet. Városi ünnepséget rendeznek 11-kor a Kossuth téren. Dr. Papp István, a Történelmi Levéltár tudományos munkatársa mond beszédet. A műsorban Dudás Zoltán és Csengery Gábor művészek szerepelnek, majd 11.30-kor a Kossuth-szobornál koszorúznak. Mezőtúri rajztanárok kiállítását nyitja meg Achs károly, középiskolai tanár 12.30-kor a városi galériában.

Túrkeve

Istentiszteletet tartanak vasárnap 9.15-től a református templomban. 10.15-kor a Táncsics szobornál ünnepség lesz, koszorúzással, katonanótával, zászlós huszárokkal és hintós felvonulással.

Martfű

Vasárnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés. A Damjanich-emléktáblánál, valamint az 1848-49-es emlékműnél lesz koszorúzás a Szent István téren. Este hat órakor fáklyás felvonulás indul a művelődési központtól.

Abádszalók

Vasárnap 10 órakor a Kovács Mihály Általános és Művészeti Iskola előtti, ''48-as emlékműnél kezdődik a forradalom és szabadságharc évfordulójának ünnepsége, mely koszorúzással zárul. Óvodások, iskolások és a Csillaghúr Népdalkör szereplése színesíti a programot.

Fegyvernek

Szombaton és vasárnap  Tavasz 2009 címmel kulturális műsort adnak három alkalommal a két nap alatt az Orczy Anna Iskola tanulói. Vasárnap 9-kor megemlékezés, koszorúzás lesz az 1848-as emlékműnél.

Nagykörű

Zúg a március Petőfi Sándorral címmel emlékeznek a történelmi eseményekre a nagykörűi művelődési házban március 15-én 17 órától.  Köszöntőt dr. Veres Nándor polgármester mond, majd díszpolgári címet adnak át dr. Czétényi Piroskának, műsort a helyi nyugdíjas klub tagjai adnak.

Rákóczifalva

A magyar sajtó napja alkalmából találkozót és kiállítás megnyitót tart vasárnap 14 órától a Varsány Közösségi Házban. Az esemény során Falfi kiskönyv alkotói elnevezéssel nyílik kiállítás.

Szajol

Március 14-én 15.30-kor kezdődik Toborzó címmel az 1848-49-es szabadságharcra történő megemlékezés. A Rózsák terén zászlófelvonás lesz, majd többek között iskolások szerepelnek, ünnepi beszédet mond Szöllősi József polgármester, hadijátékot mutatnak be a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány közreműködésével. Koszorúzás, utána hangversenyt ad a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa a római katolikus templomban, végül ünnepi szentmisén vehetnek részt az ünneplők.

Hunyadfalva

Március 15-én a kopjafánál tartanak megemlékezést.

Kengyel

Szombaton 18 órakor az iskolától indul a fáklyás felvonulás, utána községi parkban lesz megemlékezés, majd tűzijáték.

Csépa

A költő visszatér címmel vasárnap 17 órakor  a Ppetőfi Sándor Általános iskola hetedikeseinek ünnepi műsora lesz az iskolánál lévő emléktáblánál, majd este hat órakor fáklyás felvonulás és koszorúzás lesz a településen.

Mesterszállás

Vasárnap 10 órakor a hősi emlékműnél, a templomkertben tartanak ünnepséget: megemlékezés, általános iskolások műsora, koszorúzás lesz, valamint az önkormányzatnál koszorúznak és iskolások adnak műsort.

Tószeg

Március 15-én reggel 9 órakor megemlékezés lesz az általános iskolánál lévő Kossuth szobor mellett. Az ünnepi beszédet fél tízkor a római katolikus temetőben lévő, 1848-as emlékmű koszorúzásával folytatják.

Abony

Vasárnap 15 órakor a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában tartanak ünnepséget. A megemlékezést iskolások műsora követi, majd koszorúzás lesz a Kossuth emléktáblánál. A római katolikus templomban ökumenikus istentiszteleten vehetnek részt az oda látogatók.

Vezseny

A községház a előtt tartanak megemlékezést március 15-én 10 órakor. A programok között szerepel az ünnepi beszéd, általános iskolások műsora, majd a Kossuth emléktábla koszorúzása. Ezt követően a település polgármestere emlékplaketteket és a díszpolgári címeket ad át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!