Kultúra

2009.08.04. 11:10

A nyár legizgalmasabb zenei eseménye Szolnokon

Gazdasági válság ide vagy oda, a jó zenékre mindig szükségünk lesz.

M.G.

Lehet, szerénytelenül hangzik, de ismerve a meghívott zenekarokat, ki merjük jelenteni, hogy a nyár legizgalmasabb szolnoki zenei eseménye lesz az immár 14. éve megrendezésre kerülő Örökség Világzenei Fesztivál. Augusztus 20-án a Korai Öröm tagjait soraiban tudó Fókatelep műsorával indul a program, a tűzijáték után Európa egyik legkiválóbb fiatal cimbalmosa, Unger Balázs és Cimbaliband névre keresztelt zenekara lép színpadra.

A Moon and the Nightspirit többet koncertezik külföldön, mint itthon, de Szolnokra azért eljönnek.  Másnap, 21-én öt együttest láthat a közönség, a népzene új felfogású közvetítésében jeleskedő Kiende nyitja a sort, majd az Ukrajnából érkező ruszin népzenekar, a Técsői Banda csap a húrok közé. A Vodku igazi nyáresti hangulatot varázsol, míg a Szlovéniából érkező Langa főképp pergő roma ritmusokkal fokozza a kedélyállapotot, ami nem is fog alább hagyni a Paganza legénysége alkotta világrock ritmusaira.

Harmadnap, 22-én pedig további „izgalmak”: a kurd népzenéből is merítő Vian, az alkalmiként indult, de évek óta állandósult Live Folk Act, majd az Oroszországból érkező, ám örményül éneklő Deti Picasso következik a sorban, s végül a szlovák Bara Bura lendületes dél- és közép-európai „összefoglalója” zárja a fesztivált. A nagyszínpadon zajló koncertek között, a kisszínpadon helyi „aktivisták” tesznek hozzá a hangulathoz, lesz moldvai táncház a Szeres együttessel, több műfajt átölelő dobshow, ismert helyi zenészekkel, felcsendülnek megzenésített versek, balalajkaszó kísér orosz népdalokat, s dzsesszes finomságok szolgálnak desszertként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!