Kultúra

2009.08.22. 08:27

Brit és dél-afrikai katonáknak állítottak emléket

Öreg diófa csonkolt ágai jelképei azoknak a félbetört életeknek, melyeknek tiszteletére pénteken délelőtt a Jászszentandrási iskola előtt emlékművet avattak. 65 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 22-én angol felségjelzésű gép zuhant a település határába, fedélzetén négy brit és egy dél-afrikai katonával.

Darázs Melinda

Parancsot teljesített életük negyedik felszállásán is a fiatal legénység, amikor  egy Wellington X-es fedélzetén a miskolci rendező pályaudvar bombázására indultak.

Parancsot teljesítettek, mint sokan mások a háborúban. Életükkel fizettek, mert egy Messersmichtől találatot kapva még a levegőben felrobbanva a szentandrási vásártér mellett, közel egy négyzetkilométernyi térségben szétszóródtak. Az öt  fő  20 és 23 év közötti fiatal maradványait  1947-ig a helyi temető őrízte, míg 1947-ben a solymári katonai nyughelyre szállították. Jászszentandráson most 65 évvel később katonai tiszteletadással emléket állítottak Nekik.

Mert „a háború akkor ér véget, ha minden holtat eltemetünk, ha emléküket ápoljuk” mondta ünnepi beszédében dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Őexellenciája Mr. Greg Dorey, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság nagykövete magyar nyelven szólt az egybegyűltekhez. Szolgálati idejében ez az első eset, hogy ilyen ünnepen részt vehet. Fontos, hogy ennyi idő távlatából az „ellenséges” földön elhunytak emlékét ápolják a szentandrásiak. A Honvédelmi Minisztérium Magyar Örökség Díjas Hadtörténeti Intézet és Múzeum fő igazgatója Dr. Holló József Ferenc altábornagy pedig példaként állította mindenki elé a település összefogását és az elhunytak előtti emlékállítás gondolatát, tettét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!