Kultúra

2009.08.12. 11:28

Ide mehetünk kikapcsolódni Szolnokon!

Néhány program, amik közül válogathatnak.

SZOLJON

Családműhely

A Csillagpor Alapítvány Családműhely programsorozata keretében „Életmód műhelyébe” (Civil Szolgáltató Központ, Szolnok, Baross u. 56.) várja a 30 év alatti fiatal szülőket, várandósokat, családalapításra készülőket és gyermekeiket augusztus 13-án, csütörtökön délután fél öttől este fél hétig. A téma: A családfa — gyökerektől a lombig: identitás, kultúra, szokások, szerepek; örökölt és teremtett értékeink, konfliktusaink a családban. Műhelyvezető: dr. Lázárné Bartha Ildikó. Az érdeklődőknek előre jelzett igény szerint gyermekfelügyeletet is biztosítanak a klubfoglalkozás idejére.
Augusztus 18-án, kedden délután fél öttől este fél hétig „Ifjúsági tanulókör” lesz 12 és 30 év közötti fiataloknak. A foglalkozás témája: A család szerepe a szocializációban — milyen egy jó család? Tanulókör vezetők: Burai István é s dr. Majár János. A témák iránt érdeklődő fiatalokat várják a programokra.

SIKÁ-TOR II.

„Siká-tor” II. — szabad nap az Óvoda téren kamaszokkal és lakókkal — elnevezéssel egész napos programra várják a fiatalokat és idősebbeket. Szabadtűzi főzőiskola lesz Csányi Sándor vezetésével középiskolás érdeklődők számára augusztus 15-én, 10 órától 16 óráig. E 3. akcióban csorbaleves készül. Egy kis utcazenei fesztivált rendeznek 16-tól 22 óráig: akusztikus zenekarok az Ifjúsági Házban és a Ház előtti téren — a bográcsok körül. Fellépők: Latin Trió, All-In együttes, Raven együttes (Varga Katalin Gimnázium), Bobo and Lili citera duó, Bp. Backstreet Kidz, zeneiskolások produkciója, valamint közös zenélés is lesz.

Ételkorzó

A Tiszaparti Nyár 2009 kiemelkedő eseménye az augusztus 14-e és 19-e között rendezett Ételkorzó, ahová déltől éjfélig bárki betévedhet, hogy az étvágya mellett kulturális éhségét is csillapítsa. A helyi és országos előadók színes színpadi bemutatóin — naponta 17 és 23 óra között — fellép a többi között Auth Csilla, Somló Tamás, Krisz Rudi, Korda György és Balázs Klári. A programsorozat háziasszonya: Farkasházi Réka színművésznő.
Augusztus 14-én, pénteken a Free Feelings (hip-hop), Vintage zenekar (retro rock), és az „Érzés” Auth Csilla műsora szórakoztatja a közönséget.
Augusztus 15-én, szombaton fellép Kőhalmi Ferenc (bűvészmutatványok), Zig-zeg boogi-woogie (tánc show), végül Hungária est lesz a Menthol zenekarral.
Augusztus 16-án, vasárnap a Trió Lukács — Jazz Falatok, az Acrobat Team Tánciskola műsora és Krisz Rudi szerepel.
Augusztus 17-én, hétfőn fellép a Légierő Zenekar, Három Anikó hastánc csoportja, a Modern Tisza Táncegyüttes, Rock és a bohóc című Somló Tamás műsora lesz hallható, végül Esti party címmel örökzöld slágerek hangzanak fel, élő zenével.
Augusztus 18-án, kedden Etap koncerttel kezdődik a program, utána Vele minden jó címmel Kefír műsora, majd Akusztikus soul & bluse szól az All in előadásában.
Augusztus 19-én, szerdán az Alföldi Olajbányász Fúvószenekar, a Böbe, Laura és Peet trió, a Pelikán Táncegyüttes társastánc bemutatója, végül Korda György és Balázs Klári szerepel.
Augusztus 20-án, csütörtökön Zaniah és tanítványai hastánca, a Trió Lukács — VaJazz, utána a Ne nézz vissza rám című Emilió műsor, végül a Trió Lukács szereplése szórakoztatja a Hild tér látogatóit.

Tárlatvezetés

A nyári hónapokban minden héten kedden 10 és csütörtökön 14 órai kezdettel a megyei levéltár (Pozsonyi út 40-42.) ingyenes tárlatvezetéssel várja látogatóit a Légi háború Jász-Nagykun-Szolnok vármegye felett című kiállításán. A Szolnok bombázásának 65. évfordulója alkalmából rendezett megrendítő kiállításon a II. világháború előzményeit, tragikus megyei eseményeit és következményeit bemutató levéltári dokumentumokon kívül korabeli tárgyi emlékek, előírás szerint fölszerelt óvóhelyrészlet, repülőgéproncsok, vadász- és bombázógépmodellek is megtekinthetők.

Fiataloknak

Az Ifjúsági Ház (Szapáry út 23.) augusztus 28-ig hétköznap 10 órától este 20 óráig, illetve a programokhoz igazodóan várja a fiatalokat. A nyitva tartás ideje alatt ingyenes szolgáltatások: számítógép, darts, asztalitenisz, tévéműsor, folyóirat-olvasó, illetve különböző információs adatbázisok elérése.

Kiállítások

— Menő üzletember — menő, mert állandóan mozgásban van, azaz: mobil, és menő, mert diktálja a tempót — címmel kiállítás nyílt a szolnoki Damjanich János Múzeumban.  A Képes Gábor és Tóth Endre rendezte kiállítás szeptember 20-ig (keddtől vasárnapig naponta 9-től 17 óráig) tekinthető meg, mely az elmúlt harminc év elektronikus tárgyaiból szemezgetve, egy mostanára kialakuló életforma kellékeit mutatja be. Itt látható például az egyik első olyan személyi számítógép, az Apple Lisa, amely egeret és ikonvezérléses környezetet használva a programozás, a bonyolult kódok fejben tartása helyett megteremtette a mindennapi számítógépezés vizuális örömét.
— A tánc varázsa címmel Csidér Bálint fotóművész képeiből nyílt kiállítás Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központ fotógalériáján.
— Katyn — Tömeggyilkosság, politika, erkölcs címmel kiállítás nyílt a Damjanich János Múzeumban, mely szeptember 6-ig tekinthető meg a Folyosó Galérián.
— Légi háború Jász-Nagykun-Szolnok vármegye felett elnevezéssel időszaki kiállítás látható november 30-ig a megyei levéltárban.
— Az Albrecht Dürer és kortársai című, a német rajzművészet óriásainak alkotásait augusztus 23-ig bemutató kiállítás a Szolnoki Galériában keddi napokon díjtalanul látogatható. Albrecht Dürer, a magyar származású grafikus a vonal egyik nagy mestere volt a művészet történetében, főleg metszeteket készített. Az egyik legnagyobb, Magyarországon bemutatott reneszánsz metszetgyűjtemény a Kelet-szlovákiai Múzeum tulajdona, melyet a szolnoki Damjanich János Múzeummal ápolt jó kapcsolatoknak köszönhetően láthat a művészet iránt érdeklődő közönség. A kor hangulatát a kiállított korabeli tárgyak, fegyverek is segítenek felidézni. Augusztus 20-án a szokásos nyitva tartás helyett este nyolcig tekinthető meg belépő nélkül a tárlat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!