Kultúra

2010.01.06. 07:56

Minden évben Betlehemet épít otthonában

Már számtalan településen a karácsonyi készülődés része, hogy közterületen felállítják a bethlehemi kompozíciót.

NG

 Az 1939-ben Fegyverneken született, de 1968 óta Kunszentmártonban élő Balázs János viszont már több, mint négy évtizede otthonában egy saját maga által — moha, faháncs, fenyőág, terméskő és törtüveg felhasználásával — készített terepasztalon mutatja be Jézus születésének történetét.

— A most látható figurákat még Budapesten 1971-ben vásároltam — avatott be a kulisszatitkokba Balázs János. — A direkt erre a célra kialakított polcon csak Heródes vára nem fért fel, így nem teljes a kompozíció. Direkt az előszobában állítottam fel, hogy karácsonykor, amikor a konyha és a nappali között ingázunk mindig meg tudjuk csodálni. Negyvenegy esztendeje decemberben mindig összerakom, februárban pedig szétszedem. Napi négy órát foglalkozom az összerakással — mivel a szemem sem az igazi már —  így körülbelül két-három hét alatt készül el. A lányom és a fiam, bár már felnőttek minden évben nógatnak, hogy csináljam meg, hiszen mint mondják nálunk ettől igazán szép a karácsony.

Bár sokan azt hihetnék Balázs úr rendkívül vallásos, ez nem így van. Mint mondja a házban összerakott mini Betlehem ettől függetlenül erkölcsi alapot jelent a családjának. Másrészt szerinte fontos, hogy minden kulturált ember tudásának a része legyen, hogy ismerje Jézus születésének történetét. Már felmerült annak is a gondolata, hogy egy nagyobb helyen közszemlére bocsátanák a mini Betlehemet, ehhez azonban szét kellene szedni, Balázs úr pedig nem szívesen adná ki a kezéből azt. A hely szűke sem lehet akadály, hogy az emberek megcsodálják, számtalan óvodás és iskoláscsoport tette tiszteletét a Balázs-háznál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!