Kultúra

2010.11.17. 14:54

Szolnoki programok november 18-tól

Szoljon.hu

JÁTÉKOS BŐRÁPOLÁS
Az ekcéma kezelése hosszan tartó, nehéz feladat, mely komoly terhet ró a gyermek betegre és a családtagokra.
Az országban több rendezvényen a szülők mellett a gyermekek is aktívan részt vesznek, hogy játékosan tanulják a bőrtünetek kezelését, és önállóan is el tudják végezni a mindennapi bőrápolást. November 18-án 16 óra 30-tól a Civil Szolgáltató Központ és Napsugár Gyermekház (Baross G. út 56.) ad helyet az ingyenes foglalkozásnak.

ELŐADÁS
A Hazatalálás elnevezésű programsorozat november 18-án folytatódik az Aba-Novák Kulturális Központban. Az este hat órakor kezdődő Gondos Béla örökségkutató előadásának címe A Kárpát-medence Árpád-kori templomai.

CSOKOLÁDÉFESZTIVÁL
Az Aba-Novák Kulturális Központban november 19-től 21-ig Csokoládéfesztivál lesz. A rendkívül szórakoztató programok sorában többek között megismerkedhetnek az érdeklődők a csokoládé világával, kultúrájával, lesz kiállítás és vásár, kóstolók és bemutatók. Sajdik Ferenc — a Pom-pom meséi és Gombóc Artúr alkotójának karikatúra- és festménykiállítása november 19-én 16 órától  december 9-ig lesz látható. Bábelőadással kedveskednek a kicsiknek november 20-án 10 órától. A csoki moziban a fesztivál ideje alatt folyamatosan vetítenek. A csokoládé és a film címmel Sepsi László filmesztéta előadása november 20-án 16 órakor kezdődik. Lesz interaktív játszóház is. Zsibongó — Zenés utazás „indul” a földrészek között a gyermeki képzelet szárnyain november 21-én 11 órakor.

GASZTRO SHOW
Szolnok. A Fiumei Úti Általános Iskolában hagyományos Gasztro show-t rendeznek november 18-án. A látványos étel kavalkádot és ételkóstolód 8-tól 10 óráig tartják az iskola aulájában.

VÉRADÁS
A  Dr. Hegedűs T. András Szakiskolában 8-tól 11 óráig a tanulók és a dolgozók részére rendeznek véradást november 19-én, pénteken. Munkanapokon a megyeszékhelyen a Hetényi Géza Kórházban 7 és 12 óra között várják a betegeken véradással segítőket.
A  Vöröskereszt kéri a lakosságot, hogy a meghirdetett időpontokban és helyeken a véradók minél  nagyobb számban jelenjenek meg.

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
A TISZApART Moziban november 21-én délután négy órakor Az élő mátrix amerikai-angol ismeretterjesztő film kapcsán beszélgetős program várja az érdeklődőket. Vendég: dr. Kulin Sándor holisztikus orvos.

ZENE
A városháza dísztermében november 22-én 19 órakor „Zenei társalgó” kezdődik. Közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Banda Ádám hegedűművész. Vezényel: Bolyky Zoltán.
A  XIV. Őszi Szolnoki Művészeti Hetek elnevezésű programsorozat a megyeházán november 23-án este a Válás Budán című Márai-művel zárul.  Az előadás szereplői: Schnell Ádám, Botos Éva, Széles Tamás és Kecskés Karina.

NYUGDÍJASOKNAK
Idősek egészségügyi kisakadémiáját tartják az Aba-Novák Kulturális Központban november 24-én 15 óra 30-tól.  Előadás szól A röntgenvizsgálatok szerepe a betegségek kivizsgálásában, valamint az Ultrahang vizsgálatok szerepe a kivizsgálásban címmel. Egészségügyi mérések: vércukor-, vérnyomás-, vérzsírszint- és testzsírmérés, tanácsadás kezdődik 15 órakor a MÁV Kórház szakdolgozóinak közreműködésével.

MEGNYITÓ
A Prizma Klubban (Prizma út 13.) Kelemen Kata és tanítványainak alkotásait bemutató kiállítás nyílik november 18-án 14 órakor.
Örök ösvényen elnevezéssel Blaskó Sándor szobrászművész kiállításalesz látható november 19-én 17 órától a Hozam Klubban.
„Nyitott szemmel” Makai Tamás amatőr festő kiállítását a VOKE Csomóponti Művelődési Központban tekinthetik meg az érdeklődők november 23-án 16 órától december 3-ig.
A HEMÓ-ban november 23-án 17 órakor tárják a látogatók elé a „100 éves a magyar motoros repülés” című Vincze Ferenc pasztell-, akril-, grafit- , valamint Váczi Lajos akrilképeit, grafikáit a repülésről. A kiállítás december 5-ig lesz látogatható.
November 19-én délután három órakor Szabó Ágnes festőművész kiállítását nyitja meg dr. Egri Mária művészettörténész a Damjanich János Múzeumban, mely tárlat december 12-ig lesz látogatható.
A Szolnoki Galérián (Templom út 2.) „Nagy Isten kedvében — örök dicsőségben” Templomok művészete című kiállítást mutatja be az érdeklődőknek dr. Löffler Erzsébet, az egri Érseki Gyűjteményi Központ igazgatója november 22-én 15 órától. A tárlat 2011. január 30-ig tekinthető meg.

FIATALOKNAK
A Szandaszőlősi Általános Iskola, Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben november 19-én 19 órakor ifjúsági koncert kezdődik. Pénteken 17 órakor az Ifjúsági Ház és Szolgáltató Irodában (Szapáry u. 23.) csocsó versenyt tartanak 17 órától, november 20-án 19 órakor ugyanitt koncert kezdődik.

ÉREMGYŰJTŐK
A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Szolnok Városi Szervezete szombatonként az Aba-Novák Kulturális Központban várja az érdeklődőket a 9 óra 30-tól 12 óra 30-ig tartó összejöveteleiken.

KISGYEREKESEKNEK
A Szandaszőlősi Általános Iskola, Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben „Ringató foglalkozás” lesz Hodos Szilviával a kisgyerekeseknek november 18-án és 25-én délelőtt 10 órai kezdettel.
Babázó elnevezéssel a Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézményben 0-2 éves gyerekeket és szüleiket fogadják szerdánként 10 órától. Ölbeli játékok, mondókák, ringatók, kötetlen beszélgetés szerepel a programban.

BÁL
A IX. Rotary Jótékonysági Bált november 27-én este rendezik a megyeháza dísztermében. A jótékonysági esten szerepel Mága Zoltán hegedűművész, a Petőfi Musical Stúdió és a Pro Regio Blues Band.

KIÁLLÍTÁSOK
— Esőcsigától a szilkéig címmel kiállítás nyílik az Aba-Novák Kulturális Központban november 15-én 17 órakor. A kiállításon résztvevő kézművesek: Antal Borbála, Baricza Szilárdné Molnár Éva, Csehné Kovács Sarolta, Fülöp Orsolya, Három Henrietta, Hornyákné Sila Katalin, Jakobitz Józsefné, Kardos Mariann, Kiss Imréné, Molnár Marianna, Somogyi Zoltán, Szabó Józsefné, Szekeres Ildikó, Szűts M. Csilla, Tímár Ildikó, Tóth Andrásné, Virág Lajosné. A kézműves kiállítás november 26-ig tekinthető meg.
— A Napsugár Gyermekház Kézműves-házban Kiss Ödön tiszavárkonyi kosárfonó kiállítása december 10-ig látható.
— Fények és árnyak címmel Osgyán László és Antal László festőművészek közös kiállítása nyílt a HEMÓ-ban. Az alkotások november 21-ig tekinthetők meg.
— A „Természet szépsége felülmúlhatatlan” címmel kiállítás nyílt a Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet Művészeti Szalonjában. A Harangozó Miklós festőművész képeit Hunya Zoltán rendezte el. Az alkotásokat december 5-ig lehet megtekinteni a könyvtár nyitvatartási idejében.
— A vajdasági magyar építészek kiállítása nyílt a TISZApART moziban.
— Amikor én még kissrác voltam... című retro kiállítás látható az 1960-as és 1970-es évekből a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban.
— A Koroltó című fotópályázat regionális kiállítása látható az Aba-Novák Kulturális központ első emeleti galériájában. A kiállítás rendezői arra törekedtek, hogy az időskorról és az idős emberek hétköznapjairól készült fotók segítségével a látogatók felfedezhessék a Magyarországon élő ötven feletti emberek színes, mozgalmas és érdekes világát.
— A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban (Szolnok, Pozsonyi út 40-42.) mutatják be a Barlangrajztól a nyomtatott könyvig című, papírgyártás- és írástörténeti állandó kiállítást iskolai csoportok számára.
— Szolnok belvárosi szakaszán befejeződött az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztésének első fordulója. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVÍZIG) több mint hat kilométer árvízvédelmi fővédvonal fejlesztését tervezi a Tisza szolnoki szakaszán. A látványtervek továbbra is megtekinthetők Szolnokon a Tisza Mozi (Templom u. 4.) előterében, naponta 14 és 22 óra között.
 — Bibliai témák az ökumenizmus jegyében címmel Prohászka Antal festő- és grafikusművész kiállítása látható a Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény Hild Galériáján.
— Fotókiállítás nyílt a Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola aulájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!