Kultúra

2011.12.31. 09:23

Műemlékfelújítási program indul Szolnokon

Idén számos szolnoki egyházi épület sorsában történt kedvező fordulat. Ezt Máthé György esperesplébánostól, a város katolikus plébániáinak vezető lelkipásztorától tudtuk meg.

Sz. I.

 Tájékoztatása szerint, mivel minden templomuk műemlék, a műemlékes szakemberekkel folytatott folyamatos párbeszéd mellett indult el a Vártemplom műemlék orgonájának felújítása, valamint a templomépület felújításának tervezése. Közben befejeződött a városunk egyik gyöngyszemének számító kis Xavéri fogadalmi kápolna terének felújítása is.

A görög katolikus egyház Partos kápolnáján is sikerült festési, állagmegóvási munkálatokat végezni, s jelenleg a Belvárosi Nagytemplom belső-külső felújításának tervezését végzik a szakemberek az egyik minisztériumtól nyert támogatásnak köszönhetően.

A tervek elkészülte után szintén pályázati pénz segítségével szeretnék visszaadni a méltatlan állapotban lévő nagytemplom valódi szépségét. Az év végén megszületett a Magyar Ferences Rendtartomány és a Váci Püspökség közötti szerződés is arról, hogy az egykori ferences ingatlanok véglegesen a Váci Püspökségre szállnak, így egységesen szolgálják majd a város hitéletét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!