Kultúra

2013.01.29. 13:25

Különleges kincseket őriz az egykori Bolváry-kúria

Még a 15-16. századra nyúlik vissza a mezőtúri fazekastörténelem, az első emlékek abból a korból származnak.

Szoljon.hu

Az azóta eltelt fél évezred folyamán a kézművességnek ez a válfaja rányomta bélyegét a térség fejlődési irányára, s Mezőtúrt országszerte ismertté tette. Az ország egyetlen fazekasmúzeuma méltó helyére került néhány évvel ezelőtt a Bolváry-kúriában.

A patinás épület csodálatos környezetet kölcsönöz a kerámiáknak. Mostanra a Túri Fazekasmúzeum – amely kezdetben még csak a fazekasemlékek őrzésével foglalkozott – napjainkban már ellátja a helytörténeti, néprajzi értékmegőrző feladatokat is.

Az intézményi átalakítások miatt tavaly a Megyei Intézményfenntartó Központhoz került át, a törvényi változások szellemében mostantól azonban ismét a városé.

– Úgy gondolom, így kerültünk méltó helyre, hiszen Mezőtúr városát is jelképezi ez az egyedülálló múzeum – mondta el Pusztai Zsolt igazgató. – Ugyanakkor most sem teljesen önállóan dolgozunk, hiszen a helyi Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. része lettünk. [caption id="" align="alignleft" width="360"] A múzeum több száz éves kerámiákat őriz – mutatja Pusztai Zsolt.
[/caption]
Úgy tűnik, a mindennapi munka során ez nem jelent különösebb változást sem a személyi, sem a tárgyi feltételekben, bár a város költségvetése csak februárban készül el, így végleges számokat csak akkor látunk. Az előzetes tájékoztatások szerint a finanszírozásunk nyolcvan százalékát biztosítja az állam, a további húsz százalékot az önkormányzat egészíti ki. Emellett bízom benne, hogy a pályázati lehetőségektől nem esünk el amiatt, hogy nem önálló múzeumként vagyunk nyilvántartva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!