Kultúra

2013.01.30. 18:22

Megelevenedett az elődök hagyatéka

A színes, látványos bemutatót tartottak a községháza dísztermében.

Szoljon.hu

A jász viselet gazdag tárházából tartott bemutatót pénteken Jászalsószentgyörgyön a Helytörténeti Kör meghívására a Jászsági Hagyományőrző Egylet. Lukácsi László szentgyörgyi helytörténeti kutató kiemelte, hogy a Jász Múzeum kebelén belül működő egyletnek nagy szerepe van a jász viselet felelevenítésében és népszerűsítésében.

A színes, látványos bemutatót a községháza dísztermében tartották. A díszes öltözetek, elegáns ruhák látványa méltán váltotta ki a résztvevők csodálatát. A bemutatót Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a múzeum igazgatója szakavatott előadása kísérte.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Nagy érdeklődés kísérte a hagyományőrző egylet viselet bemutatóját Beküldött fotó
[/caption]

– Reméljük, hogy a Jászság elfeledett, színpompás öltözetei, a régi parasztpolgári viseletnek egyes darabjai újra divatba jönnek és reneszánszukat fogják élni. Az alsószentgyörgyi bemutató ehhez nagyszerűen hozzájárult, amelyet Bolla János jászkapitány is megtisztelt jelenlétével. – tette hozzá Lukácsi László.

A bemutató mellett egy kis kiállítást láthattak a jász hagyományok iránt érdeklődők, amelyen az alsószentgyörgyi viselet 20. század első felében hordott néhány darabja mellett régi fényképeken elevenítették fel nagyszüleink, dédnagyszüleink viseletét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!