Kultúra

2013.01.18. 18:36

Megújuló téma: kell-e a városban új kulturális tömb?

A város volt polgármestere szerint inkább a meglévő kulturális terek fejlesztésére és működtetésére kellene koncentrálni Jászberényben, a jelenlegi városvezetés szerint azonban a tervezett új kulturális negyed elképzelése jól összeegyeztethető a már meglévő létesítmények mindennapjaival.

Szoljon.hu

Elhibázott és pazarló módon zajlik Jászberényben a mozi, illetve az egykori Jászkürt fogadó környékén az úgynevezett kulturális negyed kialakításának előkészítése – vélekedett legutóbbi tájékoztatóján a település korábbi polgármestere dr. Gedei József (DK).

A jelenleg is önkormányzati képviselőként tevékenykedő politikus szerint ugyanis nincs értelme milliókat költeni olyan közösségi terek, épületek kialakítására, amelyekhez már jelenleg is megvannak a megfelelő intézmények Jászberényben.

Ráadásul véleménye szerint több olyan ingatlanügy is zajlott, amellyel a város költségvetése nem járt jól. Hangsúlyozta, hogy számításai szerint már közel ötszáz millió forint az a pénzösszeg, amelyet elköltöttek, vagy amire már kötelezettséget vállaltak a város vezetői az elmúlt időszakban.

Ezen belül ingatlanvásárlást, ingatlancserét, szakértői díjakat, a fejlesztéshez szükséges önkormányzati önerő kötelezettségvállalásait, illetve elmaradt bérleti díjakat sorolt fel a képviselő. Szerinte mindezek helyett megfelelő forrásokat kellene biztosítani a meglévő intézmények fenntartásához, mert anélkül veszélybe kerülhet a kulturális létesítmények működése Jászberényben.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] A leendő kulturális negyed több ingatlana, így a mozi épülete jelenleg is kulturális funkciót lát el. Képünk tavaly ősszel az első berényi gyermek néptánc fesztiválon készült. Fotó: Banka Csaba
[/caption]
– Választási ígéreteink között szerepelt a kulturális negyed kialakításának elképzelése – mutatott rá dr. Szabó Tamás (Fidesz) polgármester.

– Egy olyan elképzelés, amelyeknek meg volt a megfelelő előzménye a korábbi önkormányzati testületek fejlesztési koncepcióiban. Jelesül a Déryné Művelődési Központtól egészen a moziig terjedő térségben a kulturális terek kialakítását jelölte meg fejlesztési célként már 2008-ban – tehát képviselőtársam polgármestersége idején –, az integrált városfejlesztési koncepció elfogadásakor a képviselő-testület.

Lehet, hogy az akkori településvezetés ezen belül a kulturális negyedet máshogy kívánta kialakítani, ugyanakkor az alapkoncepció már létezett. Azon persze lehet vitatkozni, hogy az elfogadott cél megvalósításában milyen prioritásokat jelöl meg a város vezetése. Ehhez minden képviselőnek joga van , de az alapvető cél meghatározását közösen fogadta el egy korábbi ciklus képviselő-testülete, amelynek megvalósítása felé lépések történnek – vélekedett a polgármester.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] A leendő kulturális negyed több ingatlana jelenleg is ellát kulturális funkciót, képünk Vuics István emlékkiállításán készült az egykori Jászkürt fogadóban. Fotó: Banka Csaba
[/caption]
Dr. Szabó Tamás hozzátette, hogy a hosszú távú elképzelés előkészítése, megvalósítása természetesen anyagi ráfordítást igényel, ugyanakkor irreálisnak nevezte, félretájékoztatásként értékelte dr. Gedei József által megjelölt ötszázmilliós ráfordítást. Ahhoz azonban, hogy az említett területen rendezettebb környezet alakuljon ki, és akár a mozi, akár az egykori malom, akár a volt bútorbolt új funkcióval gyarapodjon, pénzt kell ráfordítani a fejlesztésre és annak előkészítésére.

A polgármester szerint nem veszélyezteti a már meglévő intézmények működését az új negyed kialakítása. Már az eredeti koncepció is arról szólt, hogy a meglévő és az újonnan kialakuló kulturális terek működtetését, profiljuk kialakítását komplexen, egymást segítve lehet megvalósítani. Szerinte mindezek nem jelentenek konkurenciát egymásnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!