Kultúra

2013.01.15. 07:36

Török–magyar könyvtár beszél a kunokról

Kunok és magyarok címmel látott napvilágot Fodor Pál és Vásáry István szerkesztésében a törökség és a magyarság több mint ezeréves, messzi múltba vesző kapcsolatait számba vevő könyvsorozat első kötete.

Szoljon.hu

A Kunok és Magyarok című munka a karcagi Mándoky Kongur Istvánnak, a tragikusan fiatalon, 48 évesen elhunyt turkológusnak, egyetemi tanárnak Molnár Ádám által összegyűjtött munkáit adja közre. A hatalmas munkabírása mellett nehéz természetéről is elhíresült „nagy fényű, nagy árnyékú" ember, ahogy életének egyik kutatója, Bartha Júlia turkológus nevezte, évtizedekkel halála után is vitákat tud kavarni maga körül.

Nemcsak a kazakisztáni ténykedésével felingerelt KGB általi meggyilkolásáról terjengő legendák, de életművének kérlelhetetlen alapossága, vitán felül álló pontossága is különös fénnyel vonja be a tudós emlékét. A mostani kötet részben még lappangó, felderítésre váró munkásságának emlékei közül többek között nyelvészeti és történeti tárgyú írásait, a magyar nyelv kun elemeiről szóló értekezését, a törökség népköltészetét bemutató műfordításait, és nem utolsósorban az egykor jól ismert Kun miatyánk kun nyelvű rekonstrukcióját és magyar fordítását is tartalmazza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!