Kultúra

2013.04.29. 11:45

Erősítették kapcsolataikat a határon túli magyarokkal

A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola negyvenöt tanulója nemrégiben tanulmányi kiránduláson vett részt Kárpátalján.

B.Cs.

A program részeként Mezőgecséről kiindulva járták be a magyarság történelmének jelentős emlékhelyeit és közösen emlékeztek meg a helyi fiatalokkal az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról, ezzel is erősítve magyarságtudatukat. A kirándulás során felkeresték Ungvár, Munkács és Beregszentmiklós várát, a csetfalvi és a huszti református templomokat. Megkoszorúzták a sztálini rezsim kárpátaljai áldozatainak emlékművét Szolyván és Munkácson, az első világháborús honvéd emlékművet Aknaszlatinán és Munkácsy Mihály mellszobrát Munkácson.


Hasonló túrán vettek részt Erdélyben a jászboldogházi Mátyás Király Általános Iskola és a tápiógyörgyei Kazinczy Ferenc Általános Iskola hetedik osztályos tanulói. Negyvenhárom tanuló és öt tanár vett részt ezen a kiránduláson. Megtekintették Nagyváradon a Püspöki Székesegyházat és az Ady Múzeumot. Ellátogattak a szovátai Medve-tóhoz és a parajdi sóbányához, majd Korondon ismerkedtek a helyi fazekasok remek munkáival. Fejet hajtottak Orbán Balázs író, néprajzkutató sírjánál Szejkefürdőn.

Segesvár és Fehéregyháza között megkoszorúzták Petőfi Sándor emlékművét, bebarangolták a Szász vidéket. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, gyönyörködtek a Csíki medencében és megtekintették Csíksomlyó Kegytemplomát. Az ezeréves határnál Gyímesbükkben felkeresték a Rákóczi vár romjait. Marosvásárhelyen ismerkedtek a város történetével és óriási élmény volt a Tordai - sóbányába is a fiataloknak. A torockói iskolában (Tápiógyörgye testvértelepülése) találkoztak a helybéli diákokkal. Kolozsváron Mátyás király szülőházát, emlékművét és a Szent-Mihály templomot nézték meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!