Kultúra

2013.06.19. 19:05

Csodálatra méltó: hazánk világszínvonalú kincseket rejt

Hazánk festészete egy olyan különleges képzőművészeti kincs, amelyről jóval kevesebb szó esik, mint amennyit megérdemelne. Legalább is eddig ez így volt.

Banka Csaba

A hét végén azonban Szikra István magángyűjteményéből összeállított állandó kiállítás jött létre Jászberényben, amely szándékai szerint épp ezt a kincset mutatja be a nagyközönségnek.

A mindennapokban Szikra István egy precíz mérnökember, aki családi vállalkozás keretében speciális villamos alkatrészek és vezetékrendszerek gyártásával foglalkozik.


– Az alkotóművészetek humán beállítottsága, és a modern technika egymástól távoli területeknek tűnhet, ugyanakkor számomra jól megférnek egymás mellett. A zene mellett mindig is érdekelt a festészet, s már a kezdetektől bekapcsolódtam a berényi Hamza Múzeum és Jász Galéria munkájába, kuratóriumi alelnökként is tevékenykedem. Több mint két évtizede folyamatosan keresem, gyűjtöm a jászsági festők munkáit.
Szikra Istvántól megtudhattuk, hogy az elmúlt évtizedekben Európa, illetve hazánk majd minden jelentősebb képtárát meglátogatta már, s közben rácsodálkozott arra a komoly képzőművészeti kincsre, amelyet a jászsági alkotók hoztak létre.


– Sok esetben láttam arra példát, hogy a térségben alkotó, vagy az ide köthető művészek művei csak annyiban térnek el a világhírű festők jelentős alkotásaitól, hogy ezeket az alkotásokat kevesebben ismerik. Ez a tény is közrejátszott abban, hogy szerettem volna bemutatni az összegyűjtött képeket. Amikor egy-egy új képet sikerült megszereznem, legtöbbször az unokáimmal álltuk körül, és beszélgettünk róla, hogy kinek mi tetszik benne, mi az, ami megragadja az alkotásban.

Azt szerettem volna, hogy minél több gyermek és fiatal láthassa hasonlóképpen a festményeket. Ehhez persze megfelelő teret és helyet kellett találni, amit végül is  mostanra sikerül létrehoznunk. Többes számban beszélek, hiszen nem csak a saját munkám van a galéria megnyitásában, hanem a családomé is természetesen. A gyűjtemény kiállításának szakmai előkészítésében pedig B. Jánosi Gyöngyi, a Hamza Múzeum korábbi igazgatójának van nagyon sok munkája.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A XX. századi jászsági művészet címmel nyílt állandó kiállítás Szikra István magángyűjteményéből. Fotó: Banka Csaba
[/caption]
– Nincs olyan kép, amelyre azt mondhatnám, hogy a kedvencem vagy az a legkedvesebb – jegyzi meg a galéria névadója –, mindegyiknek meg van a maga története. Ahogy egy szülő sem tudja azt meghatározni, hogy egyik vagy másik gyermeke a kedvesebb. Természetesen az alkotások gyűjtését az elkövetkezőkben sem hagyom abba, az viszont nem szándék, hogy gyakran változtassuk a tárlaton bemutatott képeket. 
Sokáig keresték a megfelelő helyszínt a galéria megnyitásához, végül egy jászberényi kereskedő, Balla Pál 1937-ben épült polgári házát sikerült megvásárolniuk, amelyet az eredeti, a kor hangulatát idéző stílusban állítottak helyre és tettek alkalmassá a gyűjtemény befogadására. Ezt a hangulatot erősíti, hogy a képtár berendezését a festőművész Rudnay Gyula hagyatékának bútoraival sikerült kiegészíteni.

Ha valakinek bármilyen kétsége is volt afelől, hogy Jászberényben szükség van egy, a térség alkotóit bemutató képtárra, azt a megnyitón megjelentek száma biztosan eloszlatta. Több százan érkeztek a galéria megnyitására, s mindenki csak elismeréssel szólt a család kezdeményezéséről. Az avatáson közreműködött dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere, Egri Mária művészettörténész pedig megnyitójában az egész országban is különleges, példaértékű művészettámogatásként értékelte a magángaléria megnyitását.


– Minden korosztály számára sokat nyújthat a képtár, de azt szeretném, ha minél több gyermek és fiatal megismerkedne az alkotásokkal – tette hozzá Szikra István.
– Az ember 18 éves koráig rendkívül fogékony, s az ekkor szerzett élmények egy egész életre meghatározók lehetnek. Örülnék, ha a galéria sok fiatal számára jelentene ilyen élményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!