Kultúra

2013.08.02. 20:16

Birtokba vehették a székházat

Jászberényben délután ünnepélyes keretek között átadták a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházát. Az új épület megépítését valamennyi városlakó szívügyének tekintette.

Illés Anita

 Az ünnepséget dr. Szabó Tamás, országgyűlési képviselő, a város polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évtizedben a város vezetői, polgárai, civil szervezetei mindent megtettek annak érdekében, hogy a beruházás megvalósuljon. Az új, közel 650 négyzetméter alapterületű székház 220 millió forintból épülhetett meg. A Jászság Népi Együttes székhelyét birtokba vehetik a táncosok, az új környezetben jelentős művészeti műhelymunka valósulhat meg.
A polgármester köszöntőjét követően Kladiva Imre, Jászságért Díjas címzetes kanonok, jászapáti plébános szentelte fel az új székházat.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a meghívott vendégek, táncosok megtekinthették belül is a székházat. Természetesen nem maradhatott el a székházavató műsor sem. Papp Imre, a Jászság Népi Együttes alapító művészeti vezetője köszöntötte a résztvevőket a műsor előtt. Felidézte az 1971-ben megalakult együttes történetének kezdeteit, az első jelentős sikert, amikor 1977-ben a Jászsági Népi Együttes megnyerte az országos Ki Mit Tud versenyt. A közelmúltban pedig a 2012-es Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptáncos vetélkedő kategória győzteseként Párizsban, az Unesco Palotában képviselték hazánkat a jászsági táncosok és elvitték Jászberény jó hírnevét a nagyvilágba.

Az együttes alapító művészeti vezetője kiemelte Szűcs Gábornak, az együttes művészeti vezetőjének közösségteremtő munkáját és Szűcsné Urbán Mária, a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjének értékteremtő tevékenységét, valamint sok örömöt és tovább sikereket kívánt az együttes táncosainak.

A Jártató Zenekar előadását követően a Jászság Népi Együttes és a Barkóca Ifjúsági Táncegyüttes táncosai a közönség nagy örömére birtokba vehették a színpadot. Augusztus 4-től pedig benépesül a székház, mert két év felújítást követően megnyitja kapuit a XXXI. Nemzetközi Táncház és Zenésztábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!