Kultúra

2013.08.19. 13:08

Megyeszerte megemlékeznek az államalapításról

Számtalan érdekes esemény zajlik majd Jász-Nagykun-Szolnok megyénkben az államalapítás ünnepén.

SZOLJON

Fireworks

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Szolnok:
Augusztus 20-án kilenc órától a Művésztelepen kemenceavatás veszi majd kezdetét. Fél tizenkettőtől ünnepi szentmisére várják az érdeklődőket. A Kossuth téren 10 órától streetball-floorball lesz, majd 17 órától a népek játékai várják a gyermekeket. A Kossuth tér színpadán 11 órától a Makám együttes családi és gyermekműsorát tekinthetik meg. Fél öttől Janicsák Veca lép színpadra.

Este hat órától kenyérszentelésre várják a kilátogatókat, majd 19 órától táncház lesz. Este fél nyolctól az Ismerős Arcok koncertezik, 21 órától pedig tűzijáték kezdődik. Fél tíztől pedig aktív utcabálra invitálják az érdeklődőket. Szintén ezen a napon a Rózsakertben 17 órától az Ejtőernyős Válogatott Kerettag Célba ugrás bemutatóját nézhetik meg, majd 17 óra 30 perctől honvédségi kutyás bemutató lesz.


Jászberény:
Augusztus 20-án kilenc órakor ünnepi szentmise kezdődik a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban. Fél tizenegytől városi ünnepség lesz a Szentháromság téri parkban, ahol ünnepi beszédet mond Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. A kenyeret Szántó József, címzetes apát plébános szenteli meg. Déltől kirakodóvásár lesz a Szentháromságtéren. Délután kettő órától este hat óráig családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket a Szentháromság téren.

Délután négy órától a Madzag Bábegyüttestől Ludas Matyi című interaktív bábjátékot nézhetik meg. Délután öt órától a Főtéri színpadon az Anyám és nyulam ad koncertet, majd 19 órától őket követi a Jászmagyarok koncertje. Este kilenc órától Mágikus misztikus utazáson vehetnek részt Bors őrmester Árva Szívek Klubjának zenekarával. Este 22 óra 40 perctől pedig kezdetét veszi a tűzijáték, majd 23 órától utcabál lesz hajnalig.

Kisújszállás:
Augusztus 19-én 9 órakor a Református templomban ünnepi istentisztelet lesz. Tíz órától a városháza dísztermében városi ünnepség lesz. Délután fél négytől a sporttelepen Kisújszállás-Debreceni VSC barátságos labdarúgó-mérkőzését tekinthetik meg. Este hét órától a The Wasted Sunset ad koncertet, majd 20 órától utcabál lesz az F.Tóth trióval. Este tíz órától tűzijáték veszi kezdetét.


Karcag:
Augusztus 20-án nyolc órától a Kossuth téren zenés ébresztő várja az érdeklődőket, majd 8 óra 40 perckor felvonják az országzászlót. Kilenc órától Szent István napi szentmise lesz. Délután három órától ünnepi aratófelvonuláson vehetnek részt az érdeklődők, majd 17 óra 15 perctől folklór műsort láthatnak. Negyed hétkor megszentelik az Új kenyeret. Este nyolc órától az Unique zenekar lép színpadra. Negyed tizenegytől pedig tűzijáték lesz.

Szajol:
Augusztus 19-én 14 órától a Faluház udvarán kemencés újkenyérsütésén vehetnek részt az érdeklődők. Este hét órától rovásírásos táblaavató lesz, ezt követően pedig kezdetét veszi a III. Tókerülő Kerékpáros Túra a Holt-Tisza körül. Este héttől utcabál lesz a Fenyő Sörözőnél, ahol Szandi lesz a sztárvendég. Augusztus 20-án 10 órától ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Rózsák terén. Tíz órától a lovas fogatok akadályhajtásán vehetnek részt a Sportpályán, majd 14 órától Szinkronhajtáson.

Zagyvarékas:
Augusztus 20-án fél kilenctől a katolikus templomban ünnepi szentmisén vehetnek részt. Kilenc óra 15 perctől a Szabadság téren, Himnusz, ünnepi kenyérszentelés lesz, majd a II. Színház ünnepi műsorát tekinthetik meg. Fél tizenegytől a Községház dísztermében kitüntetési ünnepség lesz. Ezt követően Intés az őrzőkhöz címmel Molnár László színművész, a Szigligeti Színház tagja verskoncertjét hallgathatják meg Ady Endre költeményeiből.

Törökszentmiklós:
Augusztus 19-én 14 órától Szent István napi megemlékezés kezdődik. Tizenöt órától a Kossuth téri Díszkút Forrás szoborkompozíciójának avatása lesz. Fél négytől Kodály Zoltán AMI és a Miklós néptánceggyüttes műsorát láthatják. Délután öt órától Vadász Zsolt és Lukács Anita (az Operett Színház Művészei) operett és musical slágereket adnak elő. Este hat órától Gergely Róbert lép színpadra, majd 19 órától Charlie. Este nyolc órától Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar ad koncertet, 21 órától tűzijáték kezdődik. Fél tíztől a Cozombolis koncertezik.


Túrkeve:
Augusztus 20-án 9 órától ünnepi szentmise lesz a római katolikus templomban. Negyed tíztől ünnepi istentisztelet lesz a református templomban. Délután 3 órától az F.Tóth Trió koncertezik.


Mezőtúr:
Délután egy órától Bodoki Fodor Zoltán emléktábla avatása lesz a Dózsa György úton. Fél háromtól Csabai Wágner József születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Városi Galériába. Délután négy órától városi ünnepség lesz, 17 órától pedig a XV. Országos Citera és Néptánc Gálát tekinthetik meg a Szabadság téren.


Rákóczifalva:
Augusztus 20-án fél tizenegykor a Hősök parkjában államalapító Szent Istvánra és az 1944-es bombázás áldozataira emlékeznek. A rendezvényen közreműködnek: Tóth Kitti és  Kómár István atya. A római katolikus templomban 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise és az új kenyér  szentelése. A mise után a szentelt kenyér kiosztására várják a rákóczifalvaiakat. Este 18 órakor Nyakas Éva koloratúr szoprán énekes hangversenyére várják a zene szerelmeseit.
Orgonán közreműködik: ifj. Makai István. A koncerten többek között Händel-, Bizet-, Schubert- és Mozart-dallamok csendülnek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!