Kultúra

2013.12.18. 13:17

Az alkotások kerüljenek méltó helyükre, értő tulajdonoshoz

A Szoboszlai Galéria festményekkel, szobrokkal, iparművészeti alkotásokkal várja a vásárlókat

R. Á.

Fotó:

– Az értékek nem vesztek el! Néha talán kallódnak, s ennek számos érthető oka van. A valódi polgárosodással bővül azok köre, akik érdeklődéssel tekintenek a művészeti alkotásokra, melyek mindenkor gyönyörködtetnek és nem csak negyven, ötven vagy száz évvel ezelőtt, de újabb ötven vagy száz év múlva is értéket képviselnek – hangsúlyozta Szoboszlai Zsolt.

A szolnoki Szoboszlai Galéria tulajdonosa elmondta, azt látja, hogy Szolnokon van értelme bemutatni a szépet. Biztos abban, hogy a polgári és értelmiségi lakásokhoz, minőséget képviselő vállalkozások irodáihoz egy-egy szép festmény, grafika, kisplasztika, valamint például egy formatervezett kávés- vagy teáskészlet is egyre inkább hozzátartozik. Az egyedi alkotás ráadásul mindig és egyre inkább értékes.

– A mai polgárságnak és az értelmiségnek, a helyi elitnek értékőrző és értékközvetítő szerepe is van. Nagy a felelősségük, mert van lehetőségük a művészek támogatására. Erről beszél a híres francia festőművész, Renoir is, aki szerint „Az egyetlen, amivel a művészt igazán megjutalmazhatjuk, ha megvásároljuk a műveit.” – idézte Szoboszlai Zsolt, aki a megfizethető művészi minőség széles skálájú szolnoki közvetítésével ebben kíván részt vállalni.

– Szeretném, hogy az örökösödés vagy más ok miatt jelenleg kallódó színvonalas alkotások a Szoboszlai Galéria közvetítésével új gazdára leljenek, „megfelelő helyre”, értő tulajdonoshoz kerüljenek. Úgy tűnik, többekhez eljutott októberi felhívásom – elsősorban az Új Néplap hasábjain keresztül, amit itt is köszönök –, hiszen sokan kerestek meg képekkel, szobrokkal – mondta Szoboszlai Zsolt, utalva a galéria napokban nyílt újabb tárlatának eredetére.

– A 20. századi szolnoki művészek című kiállításon tizenhárom művész közel húsz alkotását mutatom be, akik jórészt a plein air kitűnő képviselői. Frissek ezek a festmények, üdék és erőteljesek, mintha most kerültek volna le egy-egy festőállványról – szólt a kiállított képekről Szoboszlai Zsolt.
A Szoboszlai Galériában az időszakos kiállítás mellett 12 Munkácsy-díjas művész alkotásai is láthatók. Újdonság Kohán György Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész megejtően szép Anya gyermekével festménye, Kun Éva pazar kerámiái. A hosszú névsorban Nádas Alexandra, Lóránt János Demeter, Tenk László, a szolnoki Fazekas Magdolna, Verebes György, Pogány Gábor Benő és Simon Ferenc művei mellett megtalálhatók Kligl Sándor szobrászművész főtéri szobrainak belső térbe kívánkozó változatai is. A galériában gyönyörű grafikákat, iparművészek által készített ékszereket, porcelánkészleteket, fa- és üvegplasztikákat, Tiffany lámpákat, bronzszobrokat és kisplasztikákat is kínálnak.
– A karácsonyhoz közeledve a szokásos keddtől szombatig nyitva tartás mellett ünnepi nyitva tartással, vasárnaponként egy óráig is szeretettel várom az érdeklődőket és a vásárlókat – tette hozzá Szoboszlai Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!