Kultúra

2014.01.09. 18:15

Rengetegen posztoltak idén adventi forgatagban készült fotókat

A városi fesztiválok kulturális rendezvények szervezésekor két alapvető célt határoznak meg általában a szervezők. Egyrészt a helybéliek számára kívánnak tartalmas kikapcsolódást jelentő programokat kínálni, másrészt pedig a településre érkező vendégek számára nyújtanak látványosságokat.

Szoljon.hu

– Jászberényben az elmúlt évben is rengeteg fesztivál, kulturális program zajlott, kiállítások, színházi bemutatók, zenei események színesítették a kínálatot. A város számára adott a lehetőség olyan kulturális programok szervezésére, amelyekre a város lakóin túl a Jászságból, vagy akár más kistérségekből is érkezzenek – állapította meg ezzel kapcsolatban a 2013-as esztendőt értékelve Tóth József a Jászkerület Nonprofit Kft. vezetője. Úgy vélte, az elmúlt évben nem csak a Jász Világtalálkozó programjain volt tettenérhető, hogy a jászberényiek mellett más települések lakossága is ellátogattak a rendezvényekre.


– Rendkívül érdekes volt megfigyelni például azt – jegyezte meg Tóth József –, hogy a közösségi hálón mennyi nem jászberényi osztotta meg az adventi forgatagban készült fényképeit ismerőseivel. Azonban nem csak a fesztiválok apropóján, hanem a film-színház működésének kiszélesítése kapcsán is megfigyelhető az érdeklődés szélesedése – tette hozzá. Fontos, persze nem egyedüli helyszíne lesz a továbbiakban is a város kulturális életének a mozi épülete.
Ahhoz azonban, hogy az érdeklődés növekedése a helyi vállalkozók, a kereskedők és a vendéglátók számára is egyértelműen érzékelhető legyen, még néhány évnek el kell telnie.

– Úgy vélem még legalább két-három évnek el kell telnie, s az addig végzett munka sokáig csak sziszifuszi tevékenységnek tűnik majd, de azt követően úgy gondolom, már érzékelhetőek lesznek a pozitív eredmények is. Mindezzel együtt úgy tartom, hogy ehhez nem csak a művelődésszervezés területén, de a szolgáltatások színvonalában is fejlődnie kell a városnak, az itt tevékenykedő vendéglátóknak. Erre azonban már most is lehet látni pozitív jeleket.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A „kulturális atrakciók” tömegeket vonzanak évről évre a kistérségbe
Fotó: Banka Csaba
[/caption]
Az elmondottakat lényegében alátámasztotta Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesülete elnökének tapasztalata is.
– A nagyobb rendezvények, fesztiválok alkalmával természetesen valamelyest növekszik az éttermeket, büféket üzemeltetők forgalma is. Azontúl viszont nemigen lehet a forgalom növekedését megfigyelni. Ráadásul ezen rendezvények hatása is csak egy napra érvényes, tapasztalatunk szerint a „maradó vendégek” száma nagyon kevés. A város turisztikai kínálatában azonban ezek a programok elengedhetetlenek, hiszen az ország egyéb területeinek adottságai – figyelembe véve a fürdőturizmust, vagy épp a történelmi látványosságokat – jóval kedvezőbbek a Jászságénál.


Bobák József szerint, abban az esetben lehetne hosszútávon is változást elérni ezen a területen, ha a turizmust is egy önálló iparágként – hasonlóan más termelő ágazatokhoz – komplex módon kezelné a város, a kistérség. Ezen a területen is elengedhetetlen a terület különböző szereplőinek összefogása azt előbbre jutáshoz.

Nyári fesztivált terveznek Jászberényben


A Csángó Fesztivál mellett az elmúlt évben a Jászok Világtalálkozója mozgatta meg a legtöbb embert Jászberényben. A szervezők úgy vélik – tudtuk meg Tóth Józseftől – a városban tervezik egy nyár eleji nagyobb seregszemle rendszeres megszervezését, természetesen nem a Jász Világtalálkozó ellenében. Az elmúlt év tapasztalata azt mutatta meg, hogy Jászberényben továbbra is meg van az igény egy-egy igényes szórakozást nyújtó nagyrendezvény megtartására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!