Kultúra

2014.04.26. 12:54

Közös húrokon pendülnek

Újra elérkezett a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál ideje. A 13. alkalomhoz méltóan minden eddiginél különlegesebb programot kínálnak. A négy koncerből álló sorozat első állomása Törökszentmiklós lesz, miklósi származású fellépőkkel.

Szoljon.hu

Zeneileg színes, tartalmas produkciók. Ezeket kínálja a XIII. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál, melynek nyitókoncertje Törökszentmiklóson lesz május 8-án, csütörtökön este hét órakor.

A miklósi származású Szabó Sándor meglepetés programmal jelentkezik, ezúttal olyan zenéket fog játszani, amiket akusztikus gitáros pályafutása alatt sohasem játszott, de nem állnak tőle távol. Így a programjában szerepelnek a hetvenes évek híres rock zenéinek akusztikus feldolgozásai, néhány a jazzből ismerhető örökzöld és pár egzotikus zenedarab, megmutatva egy másfajta zenei arculatát is.

Törökszentmiklóson, Szabó Sándor régi muzsikus társa Bakondi András is színpadra lép.
Bakondi András, 1965-ben született Törökszentmiklóson. 1983-ban kezdett el tanulni Szabó Sándor gitárművésznél, ettől kezdve az akusztikus gitár lett a fő hangszere és zenei érdeklődése a jazz felé fordult. 1985-től Bagi Lászlóval létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót, a ’80-as évek második felétől a gitárduó mellett Szabó Sándor Alföldi Szabadzene Alkotóműhelye nevű gitártrió tagja lett. A formációkkal számos helyen szerepelt, 2012-től csak a szóló műsorával lép fel.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A szintén törökszentmiklósi Bakondi András is fellép
[/caption]

Szabó Sándor másik „vendége” a Chillio duó. Antoni Arnold és Hórvölgyi Péter gitár duója 2004-ben alakult két eltérő zenei kultúrával. Antoni Arnold, a rock zene felől érkezett, míg Hórvölgyi Péter klasszikus zenei irányból érkezett, így a duó arculatát a belső kontraszt és sajátos zenei szerepvállalásuk rajzolja ki.
A május 8-ai koncerten ezúttal egy külföldi fellépő lesz, a kanadai Edward Powell, aki az elmúlt harminc évben mint professzionális muzsikus bejárta az egész világot. A 80’-as 90’-es években eljutott Indiába és Közép-Ázsiába, ahol egy évtizeden át tanulta a keleti muzsikát és időközben a hangszerépítést is kitanulta Faruk Turunz török hangszerkészítő mesternél. Különleges kétnyakú sokhúros hangszer szinte a védjegye lett és azóta több, mint 20 különböző példányt épített.

És természetesen itt lesz Szabó Sándor, akit a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismerik a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozicióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is. Mindezzel együtt fontosnak tartja, hogy művészetét itthon is bemutassa.
– Fontosnak érzem, hogy szülővárosomban is megosszam a művészetemet és részesüljenek abból, amit az elmúlt 20 évben az ország zenekultúrájába behoztam a külföldi koncertezéseim során. Most ez újra sikerül – mondta el a művész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!